Maatschappelijk verantwoord investeren: nog teveel producten van bedenkelijke kwaliteit

Bron
FairFin

De organisatie Réseau Financité heeft ook dit jaar weer onderzocht hoe het gesteld is met de kwaliteit van de duurzame fondsen beschikbaar op de Belgische markt. Samen met La Libre Belgique en De Standaard reikt ze de prijs voor Best Funds House van MVI-fondsen uit. Triodos Bank gaat ook in 2015 weer aan kop.

Elk jaar komen er tientallen ethische (of duurzame, sociaal verantwoorde, …) fondsen op de markt. Die naam wijst de investeerder erop dat de aanbieder bij de selectie van de activa waarin het fonds investeert, niet enkel met financiële, maar ook met niet-financiële criteria rekening houdt. Er is helaas geen minimumnorm waaraan een product moet voldoen om hem ethisch, duurzaam of sociaal verantwoord te noemen. Financité komt dan ook grote kwaliteitsverschillen in de producten tegen.

De methodologie van Financité bestaat uit twee delen. Eerst wordt gekeken of het fonds investeert in bedrijven of staten die voorkomen op ‘de zwarte lijst van Financité’, een compilatie van publieke lijsten met bedrijven en staten die betrokken zijn bij overtredingen van mensenrechten, burgerrechten, sociaal recht, de milieuwetgeving of bij overtredingen op het vlak van degelijk bestuur (o.a. corruptie).In het tweede deel van de analyse wordt het gehalte en de kwaliteit van de niet-financiële criteria onderzocht. Het eindresultaat krijgt tussen de 0 en 4 sterren.

Grote kwaliteitsverschillen tussen de producten

Slechts 9% van de ‘duurzame’ producten krijgt 2 of 3 sterren, 16% krijgt er eentje. 11% krijgt geen ster omdat ze erg laag scoren (minder dan 20 op 100 halen) op de in het onderzoek gescoorde kwaliteitskenmerken. De overige 65% investeert in staten of bedrijven die op de zwarte lijst staan, ondanks het feit dat ze gekwalificeerd staan als duurzaam.

Ondanks alles steken een paar aanbieders boven de rest uit

Dit jaar komt Triodos Bank weeral als Best Funds House van MVI-producten uit de bus, gevolgd door KBC en J. Safra Sarasin. Deze uitkomst volgt uit een meting van de gemiddelde kwaliteit van de fondsen van elke aanbieder die minimum drie fondsen op de markt aanbiedt.

Als we fonds per fonds naar de niet-financiële kwaliteit kijken, komen we tot volgende ranking:
1 Triodos Sustainable Pioneer Fund
2 Triodos Sustainable Bond Fund
3 Triodos Sustainable Equity Fund
4 Triodos Sustainable Mixed Fund
5 tot 11 KBC Bonds SRI High Interest, KBC Institutional Fund SRI Euro Bonds, KBC Renta Aud Renta, KBC Renta Canarenta, KBC Renta Nokrenta, KBC Renta Nzd Renta, KBC Renta Sekarenta

Unieke gegevens in België, nu tweetalig!

Alle geanalyseerde producten zijn terug te vinden op www.financite.be. Dit jaar is het voor het eerst dat FairFin de methodologie van Financité gebruikt en de resultaten incorporeert op haar Faire Geldwijzer. Zowel de databank van Financité als de Faire Geldwijzer van FairFin, bieden spaarders en beleggers een duidelijk zicht op het ethisch/duurzaam gehalte van de op de Belgische markt als duurzaam aangeboden beleggingsfondsen.

Share Button