Robeco krijgt hoogste beoordeling in PRI-onderzoek

Bron
Robeco

In het jaarlijkse onderzoek van de United Nations Principles for Responsible Investment (PRI) kreeg Robeco voor alle sectoren een A+.

Dat is de hoogst mogelijke rating van de organisatie die pleit voor het implementeren van duurzame principes in beleggingsprocessen over de hele wereld. Robeco is al sinds 2006 een ondertekenaar van de UNPRI.

Het rapport volgt op het jaarlijkse onderzoek van PRI-leden, dat elk jaar plaatsvindt in maart. Voor dit onderzoek vullen vermogensbeheerders en pensioenfondsen een gedetailleerde vragenlijst in over het gebruik van duurzame principes in hun beleggingsprocessen. Robeco kreeg over de gehele linie een A+, met topbeoordelingen voor de overkoepelende benadering, beursgenoteerde aandelen, actief eigenaarschap (voting & engagement), private equity en zowel staats- als bedrijfsobligaties.

Alle A’s uit het onderzoek van 2014 werden dit jaar dus verhoogd. “Vorig jaar dachten we dat we ons niet meer konden verbeteren met alleen maar A’s, maar het bleek toch te kunnen. PRI heeft namelijk het scoresysteem veranderd”, zegt Edith Siermann, Chief Investment Officer voor Fixed Income en Sustainability Investing Manager bij Robeco. “Dit jaar hebben ze A+ toegevoegd. En Robeco kreeg deze hoogste beoordeling voor alle modules.”

“In onze ogen weerspiegelt deze beoordeling dat we al twee decennia vooroplopen in duurzaam beleggen. We hebben door de jaren heen veel tijd gestoken in de integratie van ESG-factoren in het portefeuillebeheer, dus we zijn zeer blij dat de PRI ons tot de beste in de sector rekent.”

Robeco zette in 1995 de eerste stappen in duurzaam beleggen – een nieuw en voor sommigen mysterieus gebied – met de lancering van een ‘Green Certificate’-product voor spaarders. Het eerste duurzame aandelenfonds werd gelanceerd in 1999.

ESG-factoren worden inmiddels toegepast in de meeste aandelen-, vastrentende en kwantitatieve fondsen van Robeco, maar ook in de gespecialiseerde duurzaamheidsfondsen beheerd door RobecoSAM.

Over PRI
Het Principles for Responsible Investment Initiative, ondersteund door de Verenigde Naties, is een internationaal netwerk van beleggers die samenwerken om de zes principes voor verantwoord beleggen in de praktijk te brengen. Het doel is inzicht te krijgen in de gevolgen van duurzaamheid voor beleggers. Daarnaast krijgen de ondertekenaars ondersteuning bij de implementatie van deze kwesties in hun beleggingsprocessen en de manier waarop zij invulling geven aan eigenaarschap.

De PRI heeft op dit moment 1.384 ondertekenaars, waaronder meer dan 1.000 vermogensbeheerders en pensioenfondsen met in totaal USD 59 biljoen aan beheerd vermogen. Door deze principes in te voeren dragen de ondertekenaars bij aan de ontwikkeling van een duurzamer wereldwijd financieel systeem.

Share Button