SNS opent eerste circulaire winkel in Zoetermeer

SNS opent 25 maart in Zoetermeer de eerste circulaire SNS winkel. In deze winkel zijn de gebruikte materialen geschikt voor hergebruik en gaan zij langer dan gebruikelijk mee. SNS wil voortaan alle nieuwe winkels volgens de circulaire principes bouwen. De ervaringen die de bank op doet bij de circulaire winkel in Zoetermeer, helpen bij de verdere verfijning van het concept. Hidde van der Kluit, directeur Facilitair Bedrijf: “Met de ambitie om nieuwe winkels te verduurzamen volgens de eisen van circulariteit steken we onze nek uit, maar het past bij de verantwoordelijkheid om de aardbol zo min mogelijk te belasten.”

In de circulaire winkel gaan de gebruikte grondstoffen zo lang mogelijk mee. Dit betekent dat zij zoveel mogelijk hergebruikt kunnen worden. Dit is van invloed op de keuze van de gebruikte materialen. In de SNS winkel zijn onder meer de gordijnen gemaakt van petflessen en tafelpoten van kartonnen verzendkokers. Ook de keuken en het plafond zijn demontabel. Ramon Beenen, technisch manager bij SNS: “Het tapijt is volgens de laatste circulaire inzichten gemaakt. De vezels kunnen los gemaakt worden van de ondergrond. Ook kunnen de tapijttegels zo uit de winkel worden gehaald en elders worden geplaatst.” De bestaande winkels gaat SNS niet circulair maken. Van der Kluit: ‘Het is veel duurzamer om de winkel zo te laten. Nu verbouwen is pas belastend voor het milieu.”

SNS vindt het belangrijk om bij de eigen bedrijfsvoering de aarde zo min mogelijk te belasten. Om deze reden is de bank vanaf het begin betrokken bij de Green Deal voor Circulaire Gebouwen. De winkel in Zoetermeer is één van de pilot projecten die hierbij hoort. In 2030 wil de bank een volledig klimaat neutrale balans hebben.

Opening circulaire winkel

Vrijdag 25 maart om 15.30 vindt de officiële opening van de eerste circulaire SNS Winkel plaats. De openingshandeling zal worden verricht door directeur Rob Langezaal van SNS Bank N.V.

Share Button