Groei van 23% voor ontwikkelingsinvesteerder Oikocredit

Oikocredit kende een succesvol 2015, met een sterk groeiende portefeuille ontwikkelingsfinanciering van inmiddels €900 miljoen, verspreid over 809 partners in 69 landen. Met name de dienstverlening in focusgebied Afrika nam sterk toe. De cijfers bevestigen dat de juiste investeringen in sociaal ondernemerschap al 40 jaar hand in hand gaan met een stabiel dividend.

Hoogtepunten zijn onder andere:

  • 23% groei van ontwikkelingsportefeuille tot een niveau van €900 miljoen
  • Record instroom van €102 miljoen netto aan toevertrouwde middelen
  • Netto geconsolideerd resultaat van €15,4 miljoen
  • Wederom een stabiel voorgesteld dividend van 2%

Algemeen directeur, David Woods: “Veertig jaar geleden waren we één van de eerste sociale investeerders op het gebied van microkrediet. Vorig jaar hebben we bewezen nog steeds pionier te zijn. We hebben de focus op de juiste markten gelegd, met een sterke mix van sociale, milieu en financiële doelstellingen. Naast het verstrekken van financieringen aan onze partners, speelt de begeleiding bij het vergroten van hun sociale impact een onmisbare rol. Ook komende jaren boren we nieuwe activiteiten en sectoren aan om wereldwijd nog meer impact te realiseren.”

Groeimarkt Afrika

Oikocredit investeert al enige jaren intensief in Afrika, een belangrijke groeimarkt op het gebied van microkrediet. In 2015 groeide Oikocredit’s portefeuille met maar liefst 52% tot een niveau van €158 miljoen. Met name in de dienstverlening aan microfinancieringsinstellingen en boerencoöperaties is stevig geïnvesteerd. “Inmiddels vertegenwoordigt Afrika dan ook 18% van de totale portefeuille, wat een flinke voorsprong geeft op andere financiers in de sector.”

‘Plus benadering’
Oikocredit verstrekt al decennia niet alleen financieringen aan haar partners, maar begeleidt hen ook in het vergroten van hun sociale impact. In 2015 ondersteunde Oikocredit 140 initiatieven op het gebied van capaciteitsopbouw, met totaal €1,7 miljoen. Deze initiatieven omvatten o.a. technische assistentie, managementtrainingen voor boeren en financieel educatieprogramma’s voor micro-ondernemers. Daarmee kiest Oikocredit voor een ‘plus benadering’, om zo haar partnerorganisaties op verantwoorde wijze hun activiteiten te laten groeien.

 

oikocredit_dubel 199677-Oikocredit Infographic 2015-8da96c-original-1458724894

Share Button