Impact investing verbindt sociaal en financieel rendement

Pensioenfondsen zoeken naarstig naar rendement om de aanhoudend lage rente te compenseren. Goede doelen en non-profit organisaties zoeken naar alternatieve financiering om teruglopende inkomsten en subsidies op te vangen. ‘Impact investing’ is dan een goede oplossing. Het levert zowel financieel als sociaal rendement op en creëert daarmee een match tussen beide verlangens.

Een mooi voorbeeld van impact investing is het Oncology Impact Fund van vermogensbeheerder UBS. Dit beleggingsfonds maakt rendement op onderzoek naar een oplossing voor kanker. Vermogensbeheerder UBS haalde hiervoor 471 miljoen dollar op bij beleggers.

Welke ontwikkelingen zijn er in Nederland?

Ook in Nederland is de trend van impact investing zichtbaar. Volgens het VBDO-rapport ‘Impact Investering, from niche to mainstream’ is 23 miljard euro belegd in duurzame projecten. (Overigens is dat slechts 1,7% van het totale vermogen bij de door VBDO onderzochte fondsen.) Voorzien projecten van goede doelen en non-profits daarmee inderdaad in de behoefte van pensioenfondsen (en andere grote beleggers) aan investeringen met een interessant rendement?

Lees het volledige artikel

Share Button