Duurzaamheid onderdeel van kerntaken DNB

Duurzaamheid is vandaag de dag een integraal onderdeel van de strategie van De Nederlandsche Bank (DNB). Frank Elderson, directeur, legt in DNB Magazine uit dat DNB zich in eerste instantie vooral richtte op zaken als het eigen energieverbruik, maar al snel volgden eisen aan het inkopen van duurzaam katoen voor de productie van bankbiljetten. Elderson: “Met dit concrete product hebben we een stap gezet naar duurzaamheid en duurzaam denken in onze kerntaken. Dat proces is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt.” Zo onderzoekt DNB vanuit haar economische beleids- en adviesrol bijvoorbeeld de gevolgen van de transitie naar een duurzame energievoorziening voor de Nederlandse economie en de financiële sector.

Bewustwording financiële sector

DNB vindt dat de financiële sector zich bewust moet zijn van de gevolgen van klimaatverandering en de mogelijke blootstelling van de sector aan een zogenoemde carbon bubble. Sinds de klimaattop in Parijs van eind 2015 is het immers niet meer de vraag óf er een transitie moet komen, maar hoe en op welke wijze: gefaseerd of in één keer.Er zijn meer dan 18 miljard eurobankbiljetten in omloop met een totale waarde van ruim EUR 1.000 miljard (2016). Jaarlijks worden zes miljard nieuwe biljetten geproduceerd. Daarvoor worden miljoenen kilo’s katoenkammelingen ingekocht, korte vezels die overblijven bij het spinnen van katoen tot garen voor de textielindustrie. Katoen maakt een biljet beter bestand tegen slijtage en zorgt er bijvoorbeeld voor dat het een wasbeurtje overleeft.

Het duurzaam beheer van de Nationale Numismatische Collectie wordt vergeleken met het afremmen van verval. De collectie bestaat uit voorwerpen van metaal en papier, materialen die terug willen naar hun oorsprong. Duurzaam beheer van de collectie betekent dat je weliswaar accepteert dat de collectie achteruitgaat, maar dat je het tempo daarvan zo veel mogelijk indamt door slim te spelen met temperatuur en vochtigheid.

Share Button