Kan ik beter gaan sparen of beleggen?

Nederland is een echt spaarland, al jaren zetten Nederlanders grote bedragen op hun spaarrekeningen. De rente is op dit moment echter historisch laag, waardoor steeds meer mensen zich gaan verdiepen in andere opties dan een spaarrekening. Zo is uit onderzoek gebleken dat Nederlanders tegenwoordig liever geld in hun huis steken, dan het op een spaarrekening zetten.

Een derde optie om meer rendement op je spaargeld te behalen, is je geld beleggen in aandelen. Het levert op de lange termijn vaak meer op dan sparen. De rente is op dit moment namelijk lager dan de inflatie. Bovendien betaal je over een vermogen dat groter is dan €24.437 ook nog eens 1,2% belasting.

Toch zijn veel mensen huiverig: sparen lijkt een veilige manier om geld te laten groeien, terwijl de risico’s van beleggen hoger zijn. Voor de mensen die willen beginnen met beleggen zonder veel kennis van hiervan, is er de mogelijkheid tot fondsbeleggen. Wanneer je kiest voor fondsbeleggen hoef je niet zelf te handelen in aandelen en de beurs te volgen, maar beleg je in een vooraf samengesteld pakket aan aandelen.

Eén van de meest populaire soorten fondsen om in te beleggen, zijn tegenwoordig duurzame fondsen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de beleggers tot 45 jaar factoren als mens, milieu en maatschappij belangrijk vindt bij het beheer van hun vermogen. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) doet jaarlijks onderzoek naar het aantal duurzame beleggingen in Nederland. Het afgelopen jaar steeg het duurzaam belegde bedrag van 24,7 miljard euro naar 29 miljard euro, een stijging van ruim 17%.

Vaak wordt gezegd dat duurzaam beleggen minder rendement oplevert dan niet duurzaam beleggen, maar dat blijkt onjuist. Empirisch onderzoek van economen Auke Plantinga en Bert Scholtens wijst uit dat een beleggingsportefeuille zonder klimaatvervuilende bedrijven niet significant anders presteert dan een portefeuille met olie-, gas- en kolenbedrijven.

Ook wanneer je kiest voor duurzaam beleggen, zal het rendement dus naar alle waarschijnlijkheid hoger zijn dan wanneer je kiest voor sparen. Bedenk echter wel goed dat wanneer je je geld op de korte termijn nodig denkt te hebben, beleggen niet verstandig is. De koersen schommelen, waardoor het slecht uit kan pakken als je je geld plotseling nodig hebt.

Share Button