Duurzaam beleggen via crowdfunding groeit exponentieel

De markt van financiering is stevig aan het veranderen. Banken spelen een minder grote rol in het verschaffen van krediet en duurzaam beleggen via crowdfunding heeft in de afgelopen jaren een exponentiële groei doorgemaakt. Oneplanetcrowd, Nederlands grootste duurzame crowdfundingplatform, ziet ook een flinke toename in het verstrekken van krediet aan duurzame ondernemers. Het platform verstrekte in de eerste helft van 2016 ruim € 4 miljoen aan ondernemers; tweemaal zoveel als in de eerste helft van 2015.

Rendement duurzaam beleggen

Bij duurzaam beleggen spelen de effecten van het ondernemen op milieu en maatschappij een belangrijke rol. Duurzame beleggers investeren in bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en daarnaast goede financiële vooruitzichten hebben. Duurzaam beleggen heeft in de afgelopen 15 jaar een forse groei doorgemaakt. In 2014 groeide het bedrag dat duurzaam werd belegd of gespaard met 17% procent tot een omvang van €29 miljard. Het marktaandeel van duurzaam beleggen steeg in datzelfde jaar naar 12% van de totale markt voor beleggingsproducten.  

“Rendement duurzaam beleggen doet niet onder voor gewoon beleggen”

 Het rendement van duurzaam beleggen doet niet onder voor ‘gewoon beleggen’. “Men kan zelfs stellen dat duurzame ondernemingen beter voorbereid zijn op de toekomst (milieueisen, nieuwe regelgeving) en hun beleid en organisatie beter op orde hebben. Ze zijn daardoor op termijn mogelijk zelfs winstgevender”, aldus de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Samen investeren via crowdfunding

Duurzaam beleggen vindt onder meer plaats via crowdfunding. Crowdfunding is een nieuwe vorm van beleggen waarbij een grote groep mensen, de ‘crowd’, individueel een geldbedrag investeert. Samen levert dit een bedrag op waarmee een project of onderneming gefinancierd kan worden. Net als duurzaam beleggen, is crowdfunding in de afgelopen vijf jaar explosief gegroeid: in de eerste helft van 2016 werd er maar liefst € 86 miljoen geïnvesteerd in crowdfundingprojecten in Nederland. Met de campagne van Peerby vestigde Oneplanetcrowd een record. In een paar dagen werd € 2 miljoen opgehaald bij 1.052 investeerders.

Persoonlijke binding

Investeren via crowdfunding biedt investeerders niet alleen financieel rendement.  Beleggen in projecten waar de investeerder affiniteit mee heeft geeft ook voldoening. De belegger investeert in zelf gekozen projecten met sociale of duurzame impact, staat in verbinding met de persoon achter de onderneming en weet precies wat er met zijn geld gebeurt. Samen met de ondernemer maakt de belegger het verschil.

Maatschappelijke impact

Binnen de groep van 120 crowdfundingplatforms in Nederland, is Oneplanetcrowd de grootste speler op het gebied van beleggen in duurzame projecten met financieel rendement en maatschappelijke impact. Oneplanetcrowd speelt onder het motto ‘Together we fund the future’ in op de groei van duurzaam beleggen via crowdfunding.

“Financieel rendement en een maatschappelijke impact gaan hand in hand bij duurzaam beleggen” 

Type investeringen

Crowdfunding biedt beleggers verschillende financieringsopties om een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. Zo kan de belegger bij Oneplanetcrowd  zowel leningen verstrekken aan gevestigde bedrijven die de volgende stap willen maken als aan gestructureerde energieprojecten met voorspelbare kasstromen. Hierbij ontvangt de belegger periodiek aflossingsbetalingen en rente. Voorbeeld zijn Greentom en energieproject BeGreen. Laatstgenoemde won in 2016 de FushionFinance award tijdens Crowdfunding Day. Daarnaast kunnen converteerbare leningen worden verstrekt aan innovatieve start-ups met sterk groeipotentieel. In  dit geval kan de lening worden omgezet naar aandelen in een veelbelovend bedrijf zoals Snappcar, die meerdere campagnes heeft gevoerd op het platform. De belegger ontvangt in het geval van een converteerbare lening zijn geld terug als het bedrijf wordt verkocht.

 

Share Button