Vermogensbeheerder ACTIAM wint prestigieuze internationale klimaatprijs

Bron
ACTIAM

Afgelopen vrijdagavond ontving ACTIAM, uit handen van de Franse minister van Milieu, Energie en Zee, de prestigieuze International Climate Award. ACTIAM was van de vier Nederlandse inzendingen de enige bekroonde partij. De prijs is naar aanleiding van de klimaattop in Parijs vorig jaar in het leven geroepen en dit jaar voor het eerst uitgereikt.

2degrees_De onderscheiding heeft als ambitie om investeerders te motiveren om de kansen en risico’s die samen gaan met het klimaat-thema, te integreren in hun investeringsbeleid en principes. In Frankrijk moeten beleggers sinds vorig jaar voldoen aan wetgeving op dit vlak. Initiatiefnemers zijn het Franse ministerie en de klimaatorganisatie ‘Two Degrees Investing Initiative’.

Short-list

In totaal 30 koplopers uit Europa, de Verenigde Staten en Australië, op het vlak van verantwoord beleggen, hebben een intensieve self assessment gedaan en deze ingediend. Op basis daarvan werd een short-list van uiteindelijk 14 kandidaten opgesteld. Deze kandidaten zijn beoordeeld door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het openbaar bestuur, leden van het Parlement, internationale investeringscoalities en non gouvermentele organisaties. Vier inzendingen kwamen van Nederlandse vermogensbeheerders, waarbij alleen prijswinnend ACTIAM op de short-list terecht kwam.

Mening van de jury

De jury benoemt dat ACTIAM de enige investeerder is die een directe link heeft gemaakt tussen het klimaatakkoord van vorig jaar in Parijs en de uitstoot van haar investeringen. Daarbij heeft ACTIAM een complete en geïntegreerde aanpak geïntroduceerd. Dit is inclusief uitsluitingen, engagement, stemmen en selecteren van beleggingen, waarbij het verder gaat dan het verschuiven van geldstromen, maar er voor zorgt dat in de reële economie ook daadwerkelijk bijgedragen wordt. Bijvoorbeeld door middel van green bonds en impact beleggingen. Tot slot waardeerde de jury de manier van simpel en doeltreffend rapporteren.

Uit het juryrapport:

Het klimaatrapport is bijzonder goed, vooral door de hoge relevantie van de doelstelling en strategie om bij te dragen aan ‘Two Degrees’. Verder heeft ACTIAM een specifiek beleid geïmplementeerd voor energietransitie, engagement met ondernemingen en het bereiken van impact via haar beleggingen. De volgende stap voor ACTIAM is het toetsen van de portefeuille tegen haar klimaatdoelstellingen

Vandaar dat het beleid van ACTIAM op de ceremonie-avond werd gepresenteerd als ‘best practice’. Eerder deze week werd ACTIAM ook al als positief voorbeeld genoemd tijdens de nationale klimaattop.

Dennis van der Putten, Hoofd van het ESG-team van ACTIAM:
“Wij zijn ontzettend trots op deze prijs. Het is ook een blijk van waardering naar onze klanten, die bewust kiezen om hun geld bij ons op verantwoorde wijze te laten beleggen. Als bescheiden Hollanders hadden wij niet verwacht hem te winnen. Nu dit toch het geval is, inclusief de waardering voor onze manier van werken, voelt dit als een aanmoediging. Wij zien verantwoord beleggen als de toekomst, waarbij je meer effect sorteert met engagement en stemmen, dan met uitsluiten.”

Share Button