D66 Amsterdam: Haagse regels nog niet klaar voor crowdsourcing zonnepanelen

Rijksbeleid belemmert zonne-energie in steden. Dat stelt D66 in Amsterdam. Mensen zonder eigen dak vormen als een groep buurtbewoners een energiecoöperatie en leggen gezamenlijk zonnepanelen op het dak van een bedrijf of school in de buurt. Bij de evaluatie van het SER-Energieakkoord bleek dat sinds 2014 landelijk totaal slechts 30 van dit soort buurtprojecten succesvol zijn. D66-raadslid Marijn Bosman: “Het aantal bewoners met eigen zonnepanelen kan veel hoger liggen, als belemmerende regels worden afgeschaft of aangepast. Omdat in Amsterdam bijna niemand een eigen dak heeft, maar in een flat of etage woont, is dat het coöperatieverband de enige manier om zelf zonne-energie op te kunnen wekken”. Bosman lanceert vandaag het Plan Zon met een set aan oplossingen voor nieuwe regels die passen bij zonne-energie in steden.

Daken van industriegebieden benutten

Bosman: “De Haagse regels zijn gericht op een situatie waar elke bewoner een eigen dak heeft. Ze gaan voorbij aan het feit dat ruim 80% van de Nederlanders in steden woont, waar ruimte beperkt is en een eigen dak een zeldzaamheid is”. D66 heeft een top vijf opgesteld van landelijke belemmerende regels, waaronder de postcoderoosregeling, waar je aan moet voldoen om geen energiebelasting te betalen over de energie van je eigen zonnepanelen. Bosman: “Amsterdam is omringd door een industriegebied met veel bedrijfsloodsen met lege, platte daken. Deze daken zijn ideaal voor zonnepanelen, maar veel Amsterdammers wonen te ver weg volgens de geografische postcode-beperking. Zonder die beperking, zouden ze een groot deel van Amsterdam kunnen voorzien van zonne-energie.”

Ongelijkheid opheffen tussen grote koophuizen en flats

In Amsterdam zijn inmiddels heel wat ‘vieze regels’ die duurzame oplossingen in de weg zitten veranderd, zoals de regel dat slechts op 30% van een dak met zonnepanelen belegd mocht worden. Het aantal zonnepanelen is in de afgelopen twee jaar dan ook verdubbeld in de hoofdstad. Bosman: “Dat is goed nieuws. Nu is het rijk aan zet om nog meer ruimte te maken voor zonne-energie.” Tot het zover is, kunnen zonne-coöperaties in Amsterdam aan de hand van een voorstel van D66 extra ondersteuning en budget aanvragen voor alle tijd die zij noodgedwongen moeten steken in het overwinnen van deze (vooral landelijke) bureaucratie. Bosman: “Het is niet eerlijk dat mensen met een groot koophuis wel makkelijk eigen duurzame energie op kunnen wekken, maar bewoners van een flat of huurhuis niet. Die ongelijkheid wil D66 uit de weg ruimen”. Het voorstel voor extra budget voor zonne-coöperaties wordt 10 november behandeld in de Amsterdamse gemeenteraad.

Share Button