Een jaar na Parijs investeren Nederlandse pensioenfondsen nog sterk in fossiel

Een jaar na het historische klimaatakkoord van Parijs investeren Nederlandse pensioenfondsen nog steeds miljarden in kolen, olie en gas – desastreus voor het klimaat, en niet in lijn met de nieuw afgesproken doelen. Daarom lanceert Fossielvrij NL vandaag een website waar pensioendeelnemers hun eigen pensioenfonds kunnen oproepen om ‘Paris proof’ te gaan investeren.

Liset Meddens van Fossielvrij NL heeft haast: “Het is hoog tijd voor grote stappen. Iedere investering in de fossiele industrie is een investering in het verleden en draagt bij aan klimaatontwrichting. De doelen van Parijs zijn kraakhelder: we moeten in een recordtempo van kolen, olie en gas af. Pensioenfondsen spelen hierin een belangrijke rol. Ze kunnen met hun investeringen de noodzakelijke transitie versnellen.”

Parijs: 1,5 graad

De oproep aan de Nederlandse pensioenfondsen wordt precies een jaar na het ondertekenen van het klimaatakkoord gelanceerd. In het klimaatakkoord van Parijs werd afgesproken dat de wereld onder de 2 graden opwarming moet blijven, en bij grote voorkeur zelfs onder de 1,5 graad. Een scherper klimaatdoel dat ook door Nederland wordt gesteund. Dit betekent dat het grootste deel van de kolen-, olie- en gasreserves onder de grond zal moeten blijven.

Cindy Coltman, pensioendeelnemer bij BPL maakt zich zorgen: “de gevolgen van klimaatverandering voltrekken zich veel sneller dan wetenschappers hebben voorspeld. Ik wil niet dat mijn pensioengeld daaraan bijdraagt. Daarom roep ik vandaag mijn pensioenfonds op om binnen vijf jaar klimaatbestendig te beleggen – weg uit kolen, olie, gas en de carbon bubble – en in lijn met de historische afspraken van Parijs.”

Internationale beweging

De campagne is onderdeel van een wereldwijd snel groeiende beweging van burgers en instellingen die hun financiële banden met de fossiele industrie verbreken. Later vandaag wordt er een speciaal rapport gepubliceerd over de groei van deze beweging. Wat begon als een kleine groep studenten in de VS is nu een wereldwijde, invloedrijke beweging die geloofsgemeenschappen, wetenschappelijke instituten, banken en pensioenfondsen heeft beïnvloed.

“Wij zijn kritisch”, zegt Meddens: “Ook al is de wereldwijde beweging enorm gegroeid – veel instellingen, zoals ook de Nederlandse pensioenfondsen handelen veel te langzaam. Daarom gaan we in 2017 wereldwijd de straat op om de kracht van de fossielvrij-beweging te tonen. Met visuele acties laten we de impact van de fossiele industrie zien en versterken we onze oproep richting onze overheden en publieke instellingen om fossielvrij te gaan investeren.”

Deze wereldwijde Global Divestment Mobilisation zal plaatsvinden tussen 3 en 13 mei 2017.

Share Button