Nederlander leent 12% meer voor een verbouwing maar zeer beperkt voor verduurzaming

Bron
Geldshop

De Nederlander leent in de eerste drie kwartalen van 2016 gemiddeld € 13.277 voor een verbouwing. Dit is 12% meer dan in dezelfde periode over 2015. Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop. De intermediair onderzocht data van tienduizenden leningaanvragen uit 2015 en 2016. Er wordt bij Geldshop echter nog heel weinig geleend voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of woningisolatie. De trend naar meer duurzaamheid wordt nog niet terug gezien in de cijfers.

Mannen doen de meeste aanvragen

In 2016 kwam 74% van de aanvragen voor een verbouwingsfinanciering van een man (72% in 2015). 26% van de aanvragen kwam van een vrouw (28% in 2015). Gemiddeld wilden mannen €13.729 lenen voor een verbouwing, waar het gewenste leenbedrag bij vrouwen €12.007 bedraagt.

Het aantal leningaanvragen voor een verbouwing stijgt met meer dan 10%

Naast een hoger gemiddeld leenbedrag is ook het aantal leningaanvragen voor een verbouwing met ruim 12% toegenomen in vergelijking met 2015. Ook is er een significante stijging in het aantal goedgekeurde aanvragen. Dit steeg in 2016 van 19,3% naar 26%. Dit wijst op een sterk aantrekkende woningmarkt.

Verbouwing interessant door waardeverhoging

Een mogelijke verklaring van de forse stijgingen in leenbedrag en het aantal leningaanvragen, is de waardeverhogende functie die een verbouwing kan hebben. CEO van Geldshop, Madiha Leuven-Mouchtak: ‘Het verbouwen van een woning is een duurzame investering en voegt in veel gevallen waarde toe aan een woning. Verbouwingen die meer woonoppervlakte opleveren, zoals een serre of een dakkapel, hebben namelijk direct een positieve invloed op de waarde van een woning”.

Duurzaam verbouwen

In hoeverre Nederlanders meer en vaker lenen om de woningwaarde bewust te verhogen, blijft onduidelijk. In de Energieagenda van minister Kamp staat o.a. veel geschreven over energiebesparende maatregelen die aan woningen moeten worden doorgevoerd. Dit zijn vaak dure ingrepen. Het gemiddelde bedrag voor het aanbrengen van zonnepanelen is bijvoorbeeld 4600 euro. Echter: “Er wordt bij ons nog heel weinig geleend voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of woningisolatie. De trend naar meer duurzaamheid zien wij helaas nog niet terug in onze cijfers.”, aldus Madiha Leuven.

Share Button