Impact investing is er niet om te knuffelen

Bron
The Asset

Duurzaam beleggen kent een heel scala aan facetten. Impact investing is één daarvan. Het is een variant die een tijd lang onterecht met het imago worstelde dat het slechts een activiteit zou zijn voor filantropen en overheden. Maar vergis u niet. Impact investing is er niet voor de knuffelaars onder beleggers. Het betreft een markt die veel ruimte biedt voor groei.

Duurzaam beleggen is nog steeds een vrij breed fenomeen. Er zijn verschillende benaderingen in zwang, ook al zijn de zogenoemde ESG-criteria (maatstaven gebaseerd op Environmental, Social en  Governance) bij plenty beleggers intussen een integraal onderdeel van het beleggingsproces geworden. Desalniettemin is er nog steeds sprake van een brede waaier. Bot gezegd kan het zo zijn dat duurzaam beleggen voor de ene belegger het uitsluiten van wapenproducenten uit een aandelenportefeuille kan betekenen, terwijl het voor een ander een belegging in werknemersvriendelijke ondernemingen kan omhelzen.

Het idee achter impact investing is volgens Paul Smeets en Jeroen Derwall dat je met je investering duidelijk een verschil wilt maken op het maatschappelijke vlak. Beiden zijn Assistant Professors of Finance bij de Universiteit Maastricht en mede verbonden aan het European Centre for Corporate Engagement (ECCE). “Impactbeleggingen combineren financieel rendement met sociaal rendement, en hierbij staat centraal dat sociaal rendement meetbaar wordt gemaakt”, ontvouwt Smeets. “Dat is een groot verschil met andere vormen van duurzaam beleggen waarbij meetbaarheid lastig is.”

Lees het volledige artikel van Wim Groeneveld (hoofdredacteur The Asset)

Share Button