Investeringen in duurzaamheid bij koophuis vrijwel niet vanuit hypotheek of lening

Het vertrouwen in de woningmarkt is voor het eerst in 2016 gedaald. Dit blijkt uit de ING Woonindex van het vierde kwartaal 2016. De ING WoonIndex komt in het vierde kwartaal van 2016 uit op een stand van 115 punten. Eind 2015 stond de graadmeter van de Woningmarkt nog op 120 punten. De voornaamste reden voor de daling in het vierde kwartaal is de verwachting dat de hypotheekrente op korte termijn gaat stijgen. Toch zijn huizenbezitters nog steeds positief over hun kansen op de woningmarkt. Bijna negen op de tien koopwoningbezitters verwacht een stijging van de huizenprijzen. Koopwoningbezitters zijn onveranderd optimistisch. Ruim de helft denkt gemakkelijk zijn huis te kunnen verkopen. Drie op de tien verwacht dat de woning maximaal drie maanden in de verkoop zal staan.

Wooncomfort en kostenbesparing belangrijkste prikkels

In 2016 heeft 44% van de woningbezitters geïnvesteerd in de eigen woning. Ook verwacht 16% van de woningbezitters in 2017 te gaan investeren in de woning en 40% heeft het nog niet gepland maar overweegt het wel. De belangrijkste prikkels om te investeren in de woning zijn het verbeteren van het wooncomfort, gevolgd door besparing op energiekosten. Pas daarna volgt investeren vanuit een idealistisch oogpunt of voor een beter milieu. Wim Flikweert, Manager Hypotheken bij ING: “Investeren in duurzaamheid is vaak een neveneffect van een ander doel: comfort verhogen of besparen op de energiekosten. Die investeringen worden bijna altijd gedaan met spaargeld of ruimte in het inkomen en vrijwel niet door gebruik te maken van een hypotheek of lening. Slechts 6% sluit een extra hypotheek af om te investeren in de woning.”

Investeren in zonnepanelen populair

Bijna een kwart van de woningbezitters is van plan om in 2017 te investeren in energiezuinige apparaten. Ruim één op vijf is van plan om zonnepanelen of een nieuwe HR-Ketel aan te schaffen. Ook de doorstromers op de woningmarkt geven aan interesse te hebben in zonnepanelen. 15% van de doorstromers geeft zelfs aan dat het een ‘must’ is bij de aankoop van een volgende woning. En als de zonnepanelen nog niet op het toekomstige huis liggen dan geeft één op vier aan ze alsnog te willen installeren.

Financiële meevaller

Ruim 40% van de woningbezitters heeft in 2016 geïnvesteerd in de eigen woning. De meeste woningbezitters doen dit met spaargeld of met een financiële meevaller. Flikweert: “Huizenbezitters investeren graag in hun eigen woning. En ze investeren vaak uiteindelijk meer dan ze aanvankelijk gedacht hadden. Dit kan erop duiden dat ze deze investeringen niet lang van tevoren plannen. Daarnaast lijkt het erop dat het niet zozeer de subsidies van de overheid of de investering in een beter milieu is die hen over de drempel helpt.”

Locatie, locatie, locatie

Nog steeds staan de locatie, het type van de woning en de staat van de woning ver bovenaan in de prioriteitenlijst van de huizenkopers. Bij de aankoop van een nieuw huis speelt het energielabel nauwelijks een rol, zo blijkt uit het onderzoek. Het energielabel bungelt onderaan met slechts 3%. Starters letten bij de aanschaf van de woning daarnaast vaker op de staat van de woning en de parkeergelegenheid rondom de woning.

Share Button