StiPP: 58% vindt verantwoord beleggen belangrijker dan maximaal rendement

Bron
Dufas

Volgens een onderzoek van Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP), pensioenfonds voor uitzendkrachten, gedetacheerden en payrollers met een belegd vermogen van €1,1 miljard, vindt 58% van de pensioendeelnemers verantwoord beleggen belangrijker dan het behalen van een maximaal rendement. Dit blijkt uit een nieuwsbericht op de website van het fonds.

Vermogensbeheerder Kempen Capital Management (KCM), verantwoordelijk voor het (duurzaam) beleggingsbeleid van StiPP, houdt daarom rekening met de zogenaamde ESG-criteria: environmental, social en governance. Wanneer een bedrijf deze criteria schendt, wil KCM niet beleggen in dat bedrijf. Dit wordt serieus opgepakt, zoals StiPP aangeeft: “KCM is bijvoorbeeld met een bedrijf in gesprek getreden omdat er een obligatie in de portefeuille zit die op de uitsluitingslijst staat vanwege betrokkenheid bij nucleaire wapens. Inmiddels heeft het bedrijf de betreffende obligatie uit de portefeuille verwijderd.”

Er is steeds meer maatschappelijke aandacht voor verantwoordelijk beleggen. Zo heeft de Verenigde Naties zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen opgesteld. Niet alleen landen, maar ook het private sector dragen steeds meer hun steentje bij. KCM heeft zich daarom aangesloten bij een initiatief dat zicht richt op het maximaal bijdragen aan deze doelen.

Klik hier voor de factsheet van het fonds.

Personeelsdiensten is een BPFv met eind Q1 2017 een belegd vermogen van € 1298M waarvan 0% herverzekerd en 87% voor risico deelnemer. Het fonds heeft een jong deelnemersbestand met in 2015 281223 actieve bijdragers en 1696 pensioengerechtigden. De uitvoeringskosten waren in 2015 €46 per deelnemer en de totale beleggingskosten 48bps van het gemiddeld belegd vermogen. De beleggingen voor risico pensioenfonds hadden in Q1 2017 een rendement van -1%. Eind Q1 2017 had het fonds een beleidsdekkingsgraad van 110% terwijl de vereiste dekkingsgraad op dat moment 103% bedroeg. De fiduciair manager van het fonds is KCM en de pensioenadministratie wordt uitgevoerd door Syntrus Achmea.

Bron: https://www.stippensioen.nl/nieuws/verantwoord-beleggen-in-de-praktijk/

Share Button