Zonnepanelenverhuurder Solease succesvol met grootste duurzame crowdfunding 2017

Zonnepanelenverhuurder Solease heeft deze week met een crowdfundingcampagne op platform Oneplanetcrowd €1.000.000 aan funding weten op te halen. Daarnaast is er een losse investering gedaan van €200.000.

Solease werkt onder andere samen met energiemaatschappijen, (lokale) installateurs, werkgevers en belangenorganisaties zoals Natuur & Milieu. Pierre Vermeulen, oprichter van Solease: “Om de groeiende vraag bij te kunnen houden en het huurconcept bij een nog breder publiek en nog meer kanaalpartners bekend te maken hebben we gekozen voor crowdfunding. Ook bij crowdfunding is er, net zoals bij de zonnepanelen zelf, een sterke behoefte in de markt aan een mooi financieel rendement gecombineerd met een mooi duurzaam rendement als kers op de taart”.

Vermeulen spreekt ook wel van “zonne-energie ván Nederlanders (red. die geld vrij beschikbaar hebben en daar een duurzaam en financieel rendement op willen draaien) vóór Nederlanders” (red: om zonnepanelen voor iedereen bereikbaar te maken ook al kunnen/willen ze de voorinvestering niet doen). Geheel zonder hulp van centrale partijen zoals banken, overheid maar gewoon van burger tot burger.

Het opgehaalde geld zal worden ingezet om de groei van het bedrijf – en daarmee de energietransitie – te versnellen. Voor de financiering van de zonnepanelen zelf werkt Solease al sinds 2013 o.a. samen met verschillende regionale energiefondsen, die hiervoor al ruim €7,5 miljoen projectfinanciering beschikbaar hebben gesteld. In maart van dit jaar kwam daar, via een andere crowdfundingactie in korte tijd nog eens €1 miljoen bij.

Roderick van Wisselingh, financieel directeur van Solease, zegt: “Het Nederlandse publiek neemt het heft in eigen handen door te investeren in duurzaamheid, namelijk 2 ton CO2 besparing per huishouden voorzien van zonnepanelen. Dit staat gelijk aan de jaaropname van 100 bomen of de compensatie van 20.000 autokilometers. Met meer dan 7 miljoen Nederlandse huishoudens kunnen we hierbij niet meer spreken van een druppel op een gloeiende plaat”.

Om naar eigen zeggen zonnepanelen voor iedereen bereikbaar te maken verhuurt Solease zonnepanelen voor een maandbedrag dat vaak lager is dan de huidige elektriciteitsrekening. Zo kan een particuliere huiseigenaar zonder investering en gedoe overstappen op 100% duurzame energie van eigen dak. Naast een onmiddellijke besparing bouwt een klant voor een gemiddeld systeem ook nog een koopkorting op van een paar honderd euro per jaar. Het model is analoog aan dat van het Amerikaanse SolarCity dat in 2016 voor €2,5 miljard aan Tesla werd verkocht.

Share Button