Een pioneer en een innovator: ICCO en Lendahand starten samenwerking

Fintech start-up Lendahand en ontwikkelingsorganisatie ICCO Cooperation sluiten een strategische samenwerking. Beide organisaties werken al op een geheel eigen manier voor een betere wereld, en weten elkaar nu te vinden. Allebei hebben ze de ambitie om startende ondernemers in opkomende landen te ondersteunen.

Kern van de samenwerking is een equity investering die ICCO doet in Lendahand. ICCO is daarmee de eerste institutionele investeerder in Lendahand, de organisatie die in 2015 werd uitgekozen tot Financieel Product van het Jaar en in het eerste halfjaar van 2017 de top-3 van de Nederlandse crowdfunding platforms in schoot. Naast de investering hopen beide organisaties vooral van elkaars expertise te leren.

Het online impact investing platform Lendahand ging in 2013 van start, en maakt het mogelijk voor private investeerders wereldwijd om geld uit te lenen aan ondernemingen en duurzame projecten in opkomende landen. De CEO van Lendahand, Peter Heijen: ‘De samenwerking opent deuren om nog meer armoede te bestrijden in nog meer landen. Bovendien weet ICCO als geen ander hoe we die impact nog beter kunnen meten. Van die ervaring leren we graag.’

Waar Lendahand een start-up is die volop innoveert en op een agile manier werkt, kenmerkt ICCO zich juist door meer dan 50 jaar ervaring in ontwikkelingssamenwerking. De focus van ICCO ligt daarbij op het ondersteunen van boeren en ondernemers in de agrarische sector zodat zij een eerlijke prijs krijgen in de waardeketen. De jarenlange ervaring heeft geresulteerd in een wereldwijd netwerk. De CFO van ICCO Wim Hart: ‘Het is in deze tijden zaak om nieuwe financieringsbronnen aan te boren als we armoede willen blijven bestrijden. Subsidies vanuit de overheid lopen terug, dus we richten ons meer op andere mogelijkheden, zoals investeren in ondernemingen waar we in geloven. De samenwerking is voor ons erg waardevol, we kunnen veel leren van het innovatieve Lendahand’.

De twee organisaties, in dezelfde sector maar totaal verschillend, slaan nu dus de handen ineen. Wim Hart: ‘Een win-win situatie, waarbij een pioneer gaat samenwerken met een innovator in de sector’.

Share Button