Lendahand lanceert initiatief in Engeland met steun van Virgin Unite, de stichting van de Virgin Group en de familie Branson

Ruim 100.000 families in Afrika moeten binnen drie jaar toegang krijgen tot schone en betaalbare energie. Dat is een van de doelen van het Nederlandse crowdfunding platform Lendahand.com. Om dit doel sneller te bereiken, is Lendahand een joint venture (JV) gestart met het Engelse Ethex. Samen starten zij het initiatief Energise Africa,  dat steun krijgt van de Britse overheid, via het zogeheten UK aid programma, en Virgin Unite, de non profit stichting van de Virgin Group en de familie Branson.

19,5 miljoen impactbeleggers

“We hebben er lang aan gewerkt om voet aan de grond te krijgen in het Verenigd Koninkrijk. Dat Virgin Unite zich achter ons initiatief schaart, voelt als een erkenning dat we op de goede weg zijn. En de potentie is enorm. Er zijn daar al 19,5 miljoen mensen actief met online impactbeleggen en het is de grootste crowdfundingmarkt van Europa,” zegt Lendahand oprichter Peter Heijen.

450.000 pond in twee maanden

In de pilot afgelopen zomer, werd al 450.000 pond opgehaald; genoeg om 28.000 mensen van schone energie te voorzien. Het grootste deel daarvan werd uitgeleend door 150 investeerders, de rest is afkomstig uit match funding door Virgin Unite. Heijen: “De pilot laat ons zien dat de Britten er klaar voor zijn om te investeren in dergelijke projecten.”

Vorig jaar kregen diverse projecten van Lendahand al eens steun van UK aid, dat deel is van het ministeriële Department for International Development (DFID). Heijen stelt dat meer overheden een voorbeeld zouden moeten nemen aan het Britse initiatief om op meerdere manieren crowdfunding initiatieven te steunen. “Crowdfunding is een maatschappelijk fenomeen en een belangrijk middel om inclusieve economische groei en maatschappelijke cohesie te bevorderen”.

Het belang van zonne-energie

Via lendahand.co.uk zijn Lendahand en Ethex nu het Energise Africa initiatief gestart. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld kinderen in een land als Oeganda ’s avonds in veilig en goed licht hun schoolwerk doen en hoeven ze geen gebruik meer te maken van gevaarlijke en relatief dure kerosinelampjes. “Door te investeren in duurzame energie, kunnen we de levensstandaard van mensen in ontwikkelingslanden blijvend verhogen. Ze kunnen op deze manier niet alleen geld besparen, maar het is ook beter voor hun leefomgeving en hun gezondheid.” In totaal zijn er in Sub-Sahara Afrika zo’n 600 miljoen mensen zonder elektriciteit.

Share Button