Morningstar Sustainability Indexes bewijzen dat duurzaam beleggen geen rendement kost

Het is een hardnekkig misverstand rondom duurzaam beleggen; het idee dat duurzaam beleggen rendement kost. Dat is niet zo, blijkt uit een studie van de Morningstar Sustainability Indexes. Met name in Europa scoren de Sustainability Indexes beter dan conventionele indices.

Morningstar’s Dan Lefkovitz neemt de Morningstar Sustainability Indexes als uitgangspunt om te onderzoeken of duurzaam beleggen rendement kost of juist extra rendement oplevert. Het is een hardnekkig misverstand dat duurzaam beleggen rendement zou kosten. Eerder al toonde Morningstar’s Jon Hale aan dat duurzaam beleggen zeker geen rendement hoeft te kosten. Lees dat artikel hier:

De Morningstar Sustainability Indexes zijn een relatief nieuw fenomeen dat de belegger in staat stelt een index te volgen op een duurzame grondslag. De Morningstar Sustainability Index Family omvat 20 aandelenindices, verdeeld naar regio’s. Deze 20 indices bevatten best-in-class bedrijven volgens de duurzaamheidsbeoordeling van Sustainalytics, terwijl de belegger tegelijk blootstelling aan de bredere markt heeft.

Ook Lefkovitz buigt zich over die vraag door de 20 duurzame indices van Morningstar te vergelijken met hun conventionele soortgenoten. Lefkovitz meet de rendementen van december 2009 tot en met het derde kwartaal van 2017. Voor opkomende markten hanteert hij een ander startpunt, namelijk december 2011. Daaruit blijkt dat 16 van de 20 duurzame indices het beter dan doen de conventionele indices.

Lees het volledige artikel

Share Button