Nissan realiseert grootste collectieve zonnedak van Nederland

Nissan Amsterdam krijg het grootste collectieve zonnedak van Nederland. Huishoudens die zelf niet in staat zijn om zonnepanelen op eigen dak te plaatsen kunnen investeren in dit zonnedak en op die manier eenvoudig zelf zonnestroom opwekken. Hiervoor zijn op 3 november de contracten getekend.

Zonnedak Nissan is dankzij de Zoncoalitie ontwikkeld door 1miljoenwatt en Janszon. Op verzoek van Nissan is gekozen voor een collectief zonnedak. Investeren in de 8.911 zonnepanelen kan via zonnepanelendelen.nl. Dit platform verbindt zonne-energieprojecten aan consumenten die zelf geen (geschikt) dak hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan al vanaf 25 euro meedoen door een of meer ZonneDelen te kopen. Dit geeft recht op 15 jaar lang een duurzaam rendement dat afhankelijk is van de hoeveelheid opgewekte zonnestroom en de dan geldende stroomprijzen (net zoals bij zonnepanelen op het eigen huis). Het rendement wordt ieder jaar in euro’s uitgekeerd op de bankrekening of als verlaging op de energiekosten voor deelnemers die klant van Qurrent zijn.

Duurzaam Nissan

Met de installatie van het immense zonnedak zet Nissan een nieuwe stap in zijn strategie gericht op Intelligent Mobility met duurzame energie als een van de pijlers. Koen Maes, Managing Director Nissan Benelux: ‘Dit project past perfect binnen Nissans streven om mobiliteit duurzamer en slimmer te maken. Dus werken we aan duurzame energieproductie en projecten als energie-opslag met gebruikte batterijen, voertuigen die energie terugleveren aan het net en car-sharing. Het zonnedak is een van de bouwstenen.’

Zonnedak Nissan 

De zonnepanelen worden op het dak van Nissan Motor Parts Center geplaatst en zullen naar verwachting jaarlijks 2,7 miljoen kWh zonnestroom opwekken. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 900 huishoudens. Eind februari wordt verwacht dat de eerste stroom wordt opgewekt en volledige oplevering staat gepland op 1 mei.

Via een subsidieregeling (SDE+) vanuit de overheid is er de nodige zekerheid ingebouwd in het project. Zonnedak Nissan heeft via een subsidieregeling (SDE+) verkregen gedurende de looptijd een minimumprijs af per duurzame eenheid opgewekte stroom (kWh). Op basis daarvan is er een aantrekkelijk rendement te behalen én wordt er gezorgd voor meer duurzame energie.

Eerste grote zoncoalitie

Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid van Amsterdam, prijst het initiatief. ‘’Amsterdam moet veel meer duurzame energie gaan opwekken en daarom is dit een mooi resultaat. Door de samenwerking tussen inwoners en bedrijven ontstaat hier, mede dankzij het Duurzaamheidfonds van de gemeente, de eerste grootschalige zoncoalitie. Ik hoop dat de durf en betrokkenheid die ZonnepanalenDelen en Nissan hier tentoonspreiden een voorbeeld zullen zijn voor andere Amsterdamse bedrijven.’’

Financieringspartners

ASN Bank en het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam verstrekken samen een financiering van 3,2 miljoen euro voor dit zonnedak. Dankzij deze partners ontstaat een financieringsopzet waardoor dit zonnedak kan worden gerealiseerd.

In totaal zijn er 20.000 ZonneDelen van 25 euro per stuk beschikbaar. De verkoop hiervan start op 15 november via https://www.zonnepanelendelen.nl/project/nissan. Er is nu al de mogelijkheid tot voorinschrijven om als eerste op de hoogte te zijn wanneer het project live gaat.

Projectpartners van Zonnedak Nissan zijn: Nissan Motor Parts Center, ASN Bank, Qurrent, Gemeente Amsterdam, de Amsterdamse Zoncoalitie, JansZon, Stichting 1miljoenwatt en ZonnepanelenDelen.

Share Button