Opinie: ‘Het ABP komt steeds meer alleen te staan met haar tabaksbeleggingen’

Bron
TabakNee

Banken en pensioenfondsen in binnen- en buitenland stoppen met beleggen in tabak. Ook AustralianSuper, het grootste investeringsfonds van Australië kondigde deze week aan met haar tabaksinvesteringen te stoppen. Nederlands grootste pensioenfonds ABP is onvermurwbaar en houdt rigide vast aan haar tabaksbeleggingen: een verslaving waar geen argument tegenop gewassen lijkt.

“Het bestuur van AustralianSuper heeft besloten dat investeren in tabak niet overeenkomt met het ons doel om mensen de beste resultaten voor hun pensioen te geven,” schrijft het grootste investeringsfonds van Australië op haar website. “Daarom heeft het fonds besloten tabak uit haar portfolio te halen.”

Speciale aandacht

Het fonds vindt dat tabak een product is dat speciale aandacht verdient omdat het zoveel schade berokkent. “Er is geen veilige manier om het te gebruiken: het is zeer verslavend en wereldwijd de grootste oorzaak van dood die te voorkomen is.”

De Australische krant The Herald Sun schrijft dat het om een bedrag van omgerekend 580 miljoen euro gaat. AustralianSuper verklaart op haar website het geld in andere bedrijven te gaan investeren om de pensioenen van mensen te kunnen blijven garanderen.

Dwangmatig

Zo simpel is het dus. In Nederland houdt het ABP echter dwangmatig vast aan haar tabaksbeleggingen. Het ene na het andere internationale investeringsfonds zet de tabaksaandelen bij het oud vuil, maar bij het ABP lijkt er sprake van een volledige tabaksverslaving. Corien Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van het ABP blijft maar volhouden dat tabak nodig is om de pensioenen op pijl te houden. Tot het echt niet anders meer kan natuurlijk.

Duurzaam en verantwoord beleggen

Een vreemde houding, ook omdat het ABP op haar website schrijft: “We kiezen bewust voor beleggingen die voldoen aan onze visie op duurzaam en verantwoord beleggen. We beleggen niet in bedrijven die wapens maken die volgens internationale verdragen verboden zijn. Bedrijven die de afspraken van de Verenigde Naties (VN) over verantwoord ondernemen schenden, komen ook op onze uitsluitingslijst.”
Maar in september besloot het UN Global Compact Forum van de Verenigde Naties tabak op die lijst te zetten en de samenwerking met de tabaksindustrie binnen dit Forum te verbreken

Mooie woorden

Het ABP heeft nog niets met die uitsluiting gedaan, ondanks de mooie woorden op haar website. Ook uit de wereld van de Universitaire Medische Centra, een belangrijke deelnemer van het ABP, is geprotesteerd tegen de tabaksbeleggingen van het ABP.
Het ABP zou een voortrekkende rol moeten hebben en haar tabaksbeleggingen in navolging van AustralianSuper en een trits aan andere internationale investeringsfondsen, zo snel mogelijk de deur uit moeten doen. ABP-bestuursvoorzitter Wortmann-Kool verschuilt zich achter een discussie onder haar leden. Het ABP doet er goed aan om naar een bestuursvoorzitter op zoek te gaan met meer gevoel voor beleggingsethiek.

Meer informatie? Dr. Bronwyn King legt in een TED Talk uit waarom investeren in tabak zo slecht is.

Door Frits van Dam

Share Button