Weinig gemeenten bieden duurzaamheidslening aan

Slechts 15,5% van de Nederlandse gemeenten biedt de duurzaamheidslening aan. De duurzaamheidslening moet woningeigenaren stimuleren om energiezuinige maatregelen te nemen voor hun woning. Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, bracht in kaart welke gemeenten en provincies de duurzaamheidslening aanbieden.

Grote provinciale verschillen

Slechts 60 van de 388 Nederlandse gemeenten (15,5%) biedt de duurzaamheidslening aan. Gemeenten bepalen namelijk zelf of ze budget beschikbaar stellen voor het aanbieden van de duurzaamheidslening.

In de provincie Gelderland is het gemeentelijke aanbod van duurzaamheidsleningen het grootst van alle provincies. Hier biedt 37% van de gemeenten (20 gemeenten) de duurzaamheidslening aan voor inwoners. In de provincies Zeeland en Overijssel is er daarentegen geen enkele gemeente die een duurzaamheidslening aanbiedt.

Aanbod alternatieve regelingen vaak onoverzichtelijk

Veel gemeenten kiezen, in plaats van de duurzaamheidslening, voor allerlei andere initiatieven en regelingen, waarbij de voorwaarden voor leners minder gunstig kunnen zijn dan de voorwaarden van de duurzaamheidslening. Ook het bestaan van deze initiatieven is vaak onbekend, iets wat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) onderschrijft;

”Omdat het voor inwoners moeilijk is om door de bomen het bos te zien, worden er energieloketten opgericht. Je ziet vaak dat zo’n energieloket een regionale functie heeft. Bij de energieloketten kunnen inwoners terecht met hun vragen. Hier komen de kennis van gemeenten en aanbieders in de regio bij elkaar.”, aldus Esther Verhoeff, woordvoerder van de VNG.

Een overzicht van alle gemeenten die de duurzaamheidslening aanbieden is te vinden op de onderzoekspagina ‘Geld lenen voor duurzaamheid’ van Geldshop.

Share Button