ABP stopt met beleggen in tabak en kernwapens

ABP zet een volgende stap in haar duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid met het besluit om te stoppen met het beleggen in producenten van tabak en kernwapens. We streven ernaar om deze beleggingen (totaal circa 3,3 miljard) binnen een jaar verkocht te hebben.

Erik van Houwelingen, voorzitter van de bestuurscommissie Beleggingsbeleid: ‘Beleggingen in tabak en kernwapens waren al langer een dilemma voor ons. Veranderingen in de samenleving, ook op internationaal niveau, vormden de aanleiding voor ABP om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten. Deelnemers, werkgevers en andere belanghebbenden geven steeds meer aan moeite te hebben met beleggingen in tabak en kernwapens. Ook speelden ontwikkelingen in wet- en regelgeving een rol. Al deze ontwikkelingen, input en perspectieven zijn meegewogen.’

Nieuw beoordelingskader voor beleggingen

ABP introduceert een nieuw beoordelingskader om producten waarin we beleggen langs de meetlat te leggen. Naast de bestaande beoordelingscriteria beschikt ABP hiermee over vier extra criteria die, als ze alle vier gelden, kunnen leiden tot uitsluitingen, als het product:

  • per definitie schadelijk is voor mensen;
  • we daar met onze invloed als aandeelhouder niets aan kunnen veranderen;
  • het geen nadelige gevolgen heeft als het er niet meer zou zijn;
  • en er een wereldwijd verdrag gericht is op het uitbannen ervan.

Aan de hand van dit nieuwe beoordelingskader heeft ABP besloten dat producenten van tabak en kernwapens niet meer passen in ons duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid.

Rendement

Hoewel in het verleden goed rendement is behaald op tabak en kernwapens, verwachten we dat dit in de toekomst anders zal zijn. Ook zien we mogelijkheden om met andere beleggingen goede rendementen te halen. We verwachten daarom dat een eventueel rendementsverlies als gevolg van het besluit zeer beperkt zal zijn.

Met dit besluit zal ABP het pensioengeld van haar deelnemers op een meer duurzame en verantwoorde wijze beleggen.

Share Button