Hoe kun je duurzaam sparen of beleggen?

Wist je dat je als spaarder of belegger invloed hebt op de manier waarop je geld wordt gebruikt? Tegenwoordig houden steeds meer banken en beleggingsfondsen rekening met duurzaamheid. Vind je duurzaamheid belangrijk? Wij leggen je in dit artikel uit hoe jij duurzaam geld kunt sparen of beleggen.

Duurzaamheidsbeleid banken

Met het geld dat je spaart of belegt, investeert de bank in bepaalde activiteiten. De bank gaat immers jouw geld lenen om zelf geld te verdienen. Sommige activiteiten, zoals werkzaamheden in de olie-industrie en houtkap in ongerepte gebieden, zijn niet zo goed voor het milieu. Informeer er dus naar welke activiteiten de bank steunt voordat je je geld ‘uitleent’. De makkelijkste manier is je bank te vragen wat het beleid is wat duurzaamheid betreft. Vraag wat ze bij de bank van plan zijn met je geld. Tegenwoordig kun je makkelijk van bank overstappen en kun je dus snel een bank kiezen waar je achter staat.

Banken vergelijken met de Eerlijke Bankwijzer

Je kunt ook de Eerlijke Bankwijzer gebruiken om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsbeleid van banken. Op deze website kun je aan de hand van bepaalde thema’s zien wat de bijdrage van banken is aan klimaatverandering en hun steun aan projecten die al dan niet milieuvriendelijk zijn. Je kunt via deze website ook twee verschillende banken met elkaar vergelijken, mocht je nog twijfelen. Zo vind je gemakkelijk de bank die bij jouw idealen past.

Beleggen in een groenfonds

Als je je geld voor een langere tijd kunt missen, kan het interessant zijn om te beleggen in een groenfonds. Je hebt dan namelijk recht op belastingvoordeel. Ook weet je dan zeker dat je geld duurzaam belegd wordt. Door te investeren in een groenfonds investeer je namelijk in natuur- en milieuprojecten die door de overheid zijn goedgekeurd. Een lijst van alle deelnemende banken vind je op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Rente, rendement en belastingvoordeel

Je hoeft niet bang te zijn dat je door duurzaam te beleggen minder geld verdient. De opbrengsten die een duurzame belegging met zich mee brengen, hoeven namelijk echt niet onder te doen voor niet-duurzame beleggingen. Bij groen sparen is de rente wel een stuk lager, dit zodat de bank jouw geld ook tegen een lagere rente kan uitlenen aan projecten die milieuvriendelijk zijn en anders niet aan de nodige fondsen geraken. Maar in ruil voor deze lagere rente krijg je dan weer een belastingvoordeel, zodat je alsnog evenveel opbrengsten hebt op je belegging. Bij de groenfondsen mogen de rentes dan wel een lager rendement hebben, maar ook hier staat een belastingvoordeel tegenover waardoor de opbrengsten gelijkaardig zijn als met een normale belegging.

Zelf beleggen?

In het kort: informeer bij een bank naar wat het duurzaamheidsbeleid is en raadpleeg de Eerlijke Bankwijzer voordat je een bank kiest om te beleggen. Als je wilt beleggen zonder de tussenkomst van een beleggingsfonds, kun je informeren bij de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) of neem een kijkje Portaal Duurzaam Financieel. Bekijk de voorwaarden van je belegging altijd goed. Bij sommige beleggingen komen risico’s of kosten kijken. Zo kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat je voor een bepaalde tijd niet meer bij je geld kunt.

Share Button