Beleggers: duurzaamheidscriteria zullen ook hun opmars maken in de markt voor vastrentende waarden

Beleggers verwachten dat duurzaamheidscriteria (‘ESG’: environmental, social en governance) na aandelen ook hun opmars zullen maken in de markt voor vastrentende waarden, te beginnen met bedrijfsobligaties. Pensioenfondsen zijn daarin de drijvende kracht, zo blijkt uit een onderzoek van vermogensbeheerder Invesco. Verzekeraars houden zich er veel minder mee bezig: hun focus is in de eerste plaats het voldoen aan de strengere regels.

Invesco voerde het onderzoek uit onder 79 specialisten op het gebied van vastrentende waarden (staats- en bedrijfsobligaties, maar ook leningen), werkzaam bij pensioenfondsen, verzekeraars, staatsfondsen en private banks in Noord-Amerika, Europa en Azië. Samen zijn deze partijen goed voor een belegd vermogen van $4400 miljard.

De regionale verschillen zijn ook groot. Ruim tweederde van de grote beleggers in Europa overweegt het opnemen van ESG-criteria in keuze van vastrentende waarden of past deze al toe. In Noord-Amerika is dat minder dan de helft, in Azië een op de vier.

In het geval dat ESG-criteria niet op het niveau van de totale portefeuille worden toegepast kunnen deze voorwaarden met betrekking tot vastrentende waarden voor praktische problemen zorgen. Sommige beleggingen worden te klein geacht om specifieke ESG-research op los te laten. Bij alternatieve vastrentende waarden (zoals high yield obligaties en illiquide leningen) is keuze aan ‘groene’ beleggingen beperkt.

Share Button