Nederlandse crowdfunder Lendahand in wereldwijde top-3 platforms schone energie

Het Britse kenniscentrum Energy4Impact lanceerde deze week het derde rapport over crowd-based energietoegang in Sub-Sahara Afrika en Azië, op basis van meer dan 100 crowdfunding campagnes die worden ondersteund via het programma Crowd Power van de Britse overheid. In het rapport maakt Energy4Impact de balans op en ziet dat het Nederlandse Lendahand wereldwijd een leidende positie inneemt in het financieren van de energietransitie in Afrika. Het platform groeit naar een stevige derde plek op de ranglijst.

Verschuiving van micro- naar mesokredieten

Het rapport concludeert dat leningen het meest succesvol zijn in het financieren van de energietransitie via crowdfunding; 100% van de aangeboden leningen is gefinancierd. Ter vergelijking: het grootste equity crowdfundingfplatform ter wereld kreeg slechts 52% van de projecten gefinancierd. Het rapport laat ook zien dat de meeste leningen nog steeds worden gefinancierd met microkredieten, maar dat er steeds meer vraag is naar zogeheten mesokredieten voor energietoegang. Dit heeft diverse voordelen voor zowel de leningnemer (meer impact) als de crowd (betere due dilligence, meer rendement).

Impactbeleggen mainstream maken

Lendahand CEO Koen The gelooft dat het mogelijk is om het investeren in sustainable development goals (SDG’s) mainstream te maken, maar alleen als er een strikt en grondig boekenonderzoek wordt uitgevoerd door de investeringsplatforms: “We hebben alleen al bij Lendahand wereldwijd meer dan 3.000 impact investeerders, met 34 nationaliteiten. Die mensen hebben zo’n 25 miljoen euro geïnvesteerd. We zien het als een belangrijke taak voor ons om hen zo goed mogelijk te beschermen en te zorgen dat de industrie rijpt. Alleen zo verdienen we het vertrouwen van investeerders en komt er meer geld vrij voor meer lokale impact op de SDG’s.”

Over Energy 4 Impact (E4I)

Energy 4 Impact werd gelanceerd op de Wereldtop voor duurzame ontwikkeling in Johannesburg, Zuid-Afrika in 2002. Voorheen bekend als GVEP International, werd E4I in 2007 geregistreerd als liefdadigheidsinstelling in het VK, voortkomend uit een partnerschap tussen de Wereldbank, UNDP en andere bilaterale donoren.

Over Lendahand

Lendahand werd opgericht in 2012 om via crowdfunding mesokredieten te verstrekken aan MKB’ers en duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Het gevolg is meer economische groei en zelfstandigheid, een duurzamer en gezonder leefklimaat en betere toegang tot basisbehoeften als educatie en gezondheidszorg. De investeerder ontvangt voor de verstrekte lening een rente van 3 tot 6 procent op jaarbasis.

Share Button