Nederlandse aandelenfondsen scoren slecht op klimaatimpact

Slechts een derde van de Nederlandse aandelenfondsen scoort goed op het vlak van klimaatimpact. Daarmee doet Nederland het slechter dan vier andere Europese landen. Dat blijkt uit een analyse van Climetrics, het eerste wereldwijde systeem om aandelenfondsen te beoordelen op hun klimaatimpact.

Climetrics, een initiatief van CDP en ISS-Ethix Climate Solutions, analyseerde de best presterende fondsen van vermogensbeheerders in zes Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Climetrics geeft fondsen een score op een schaal van één tot vijf op hun klimaatimpact.

Zweden koploper

Zweden komt in de Climetrics-analyse als koploper uit de bus. Daar heeft 60 procent van de fondsen een score van vier of vijf, wat betekent dat er serieuze aandacht is voor de investeringsrisico’s van de wereldwijde klimaatverandering. Duitsland staat op de tweede plaats: 39 procent van de fondsen scoort er goed op klimaatimpact. Zwitserland en Frankrijk volgen op de voet met respectievelijk 38 en 37 procent. In Nederland ligt het aandeel op 33 procent en in het Verenigd Koninkrijk op 22 procent.

Uit de Climetrics-analyse blijkt ook dat Zweden het hoogste percentage fondsen heeft met een zogeheten ESG-mandaat. Bijna de helft (48 procent) van de fondsen hanteert strikte criteria op het gebied van milieu, maatschappij en governance. Dat vergroot de kans dat factoren die te maken hebben met klimaatverandering worden meegenomen in investeringsbeslissingen. In Nederland hanteert 44 procent van de onderzochte fondsen deze werkwijze.

Top aandelenfondsen en vermogensbeheerders in Nederland

Hoewel slechts een derde van de Nederlandse aandelenfondsen goed scoort op klimaatimpact, kunnen klimaatbewuste beleggers met behulp van Climetrics de best beoordeelde groene fondsen vinden van de grootste vermogensbeheerders van Nederland.

Uit een analyse van Climetrics onder alle Nederlandse fondsen die wereldwijd beleggen komt Triodos Sustainable Equity Fund als beste naar voren, gevolgd door NN Glbl Eqty Impact Opportunities en ASN Duurzaam Aandelenfonds.

Top 10 Nederlandse fondsen die wereldwijd beleggen volgens de Climetrics analyse (berekend door yourSRI.com)
1. Triodos Sustainable Equity Fund
2. NN (L) Glbl Eqty Impact Opportunities
3. ASN Duurzaam Aandelenfonds
4. NN (L) Global Sustainable Equity
5. RobecoSAM Sustainable Global Equities
6. Robeco Investment Grade Corporate Bonds
7. Delta Lloyd Investment Fund
8. Rolinco
9. Robeco Institutional Momentum Equity Fund
10. Delta Lloyd L Global

Actiam, Aegon, NN Investment Partners, Robeco en Triodos zijn volgens Climetrics de vermogensbeheerders in Nederland met de hoogste Asset Manager score. Deze score identificeert de activiteiten van het fonds om klimaatverandering te integreren in de governance- en investeringsprocessen en vormt een onderdeel van de totale Climetrics beoordeling.

Klimaatbewust beleggen

“Klimaatverandering wordt een steeds belangrijkere prioriteit voor beleggers en onze gegevens tonen aan dat Nederlandse fondsen meer kunnen doen om gelijke tred te houden met andere Europese landen”, zegt Nico Fettes, hoofd van Climetrics. “Consumenten kunnen nu gebruik maken van de transparantie die Climetrics biedt en investeren in toonaangevende fondsen op het vlak van klimaatimpact. Door hun vermogen te verplaatsen naar fondsen met een lage CO2-uitstoot kunnen ze echt stemmen met de portemonnee.”

Maximilian Horster, directeur van ISS-Ethix Climate Solutions, voegt hier aan toe: “In Nederland hebben de twaalf initiatiefnemers van het Platform for Carbon Accounting Financials (PCAF) financiële instellingen in Europa aangespoord om doelstellingen te formuleren en prestaties te meten op het vlak van CO2-uitstoot. Onze analyse laat zien dat fondsen in Nederland op het vlak van klimaatimpact tot nu toe in het algemeen achterlopen op andere Europese markten. Het is interessant om te monitoren of de Nederlandse fondsen de achterstand gaan inhalen.”

Over het Climetrics-onderzoek

Climetrics is in juli 2017 gelanceerd en is wereldwijd het meest uitgebreide beoordelingssysteem voor de klimaatimpact van aandelenfondsen. Fondsen worden beoordeeld op drie soorten aspecten: de portefeuilleposities, het vermogensbeheer en het beleggingsbeleid. Climetrics analyseert circa 2800 van de grootste actief beheerde aandelenfondsen en ETF-fondsen die te koop zijn in Europa (volgens Thomson Reuters Lipper). De best beoordeelde fondsen worden gepubliceerd op climetrics-rating.org.

Climetrics analyseerde recent de best presterende fondsen van vermogensbeheerders in heel Europa, met een steekproef van minimaal 75 fondsen per land. Hieruit volgde een analyse van zes landen: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Methodologie

De methodologie van Climetrics is ontwikkeld door CDP en ISS-Ethix Climate Solutions. In samenspraak met ngo’s, investeerders en wetenschappers leverden zij de belangrijkste onderzoeksdata aan. Climetrics maakt ook gebruik van een aantal externe databronnen en beoordeelt fondsen op drie niveaus om te komen tot een scoreschaal van één tot vijf, uitgebeeld in groene blaadjes. Fondsen met vijf blaadjes leveren een uitstekende klimaatprestatie.

Climetrics hecht het grootste belang aan de Portfolio Holdings Score van een fonds, waarbij de klimaatimpact wordt gemeten van alle individuele bedrijven waarin aandelen zijn genomen. De Asset Manager Score identificeert de activiteiten van het fonds om klimaatverandering te integreren in de governance- en investeringsprocessen. De Investment Policy Score richt zich op fondsen die over ESG-mandaten beschikken. De te onderzoeken fondsen worden geleverd door projectpartner YourSRI.com. Climetrics is gefinancierd door Climate-KIC, het belangrijkste klimaatinnovatie-initiatief van de Europese Unie. Meer informatie over de methodiek, inclusief de beoordelingsschaal, is hier te vinden.

Share Button