WakaWaka gaat als eerste Europese B Corporation naar de beurs

Vandaag gaat WakaWaka, als eerste Europese B Corporation naar de beurs. Het bedrijf, dat powerbanks en verlichting op zonne-energie produceert, biedt certificaat-aandelen aan via NPEX, de beurs voor MKB. B Corporations zijn onafhankelijk gecertificeerde bedrijven ‘that use business as a force for good’.

Andere bekende B Corporations zijn Tony’s Chocolonely, Ben&Jerry’s, Fairphone en Dopper. Al sinds 2016 scoort WakaWaka elk jaar een uitzonderlijk hoge notering op de B Corp ‘Best for the World’-lijst.

Wereldwijd hebben meer dan 1,2 miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. Mensen moeten zich voornamelijk behelpen met kaarsen en kerosinelampen. “Dat is niet alleen gevaarlijk, vervuilend en duur, maar ook slecht voor de gezondheid.” zegt medeoprichter Maurits Groen. WakaWaka maakt gebruik van de grootste, gratis energiebron ter wereld om deze mensen te helpen aan een duurzaam alternatief: de zon.

Het bedrijf hanteert een uniek businessmodel. Consumenten kopen een duurzame, zeer efficiënte solar lamp of powerbank en WakaWaka helpt minimaal een persoon in een gebied zonder elektriciteit toegang te krijgen tot licht en stroom. Onder het motto: ‘Powering Adventures, Improving Lives’ is WakaWaka in meerdere opzichten een uitkomst. De westerse consument – de outdoor enthousiast – kan in de buitenlucht een telefoon opladen onder de zon. En voor gezinnen in nood en families zonder stroom is er ’s avonds licht voor bijvoorbeeld huiswerk, koken en werk.

In 2017 is de omzet van het bedrijf met bijna 40% gestegen t.o.v. 2016. Het aantal winkels in Europa en de Verenigde Staten is in 2017 verdrievoudigd naar ruim 600 verkooppunten. WakaWaka wil in 2020 minimaal 5 miljoen mensen van licht hebben voorzien. Het bedrijf heeft tevens de ambitie het meest duurzame consumenten merk in de wereld te zijn voor energie-oplossingen. Om continu te verbeteren in de zorg voor mens en planeet is er groei nodig. Het bedrijf stimuleert deze groei door aandelen aan te bieden via NPEX. WakaWaka wil 2,5 miljoen euro ophalen in deze financieringsronde. “We zijn enorm trots dat we inmiddels ruim 1,3 miljoen mensen in off-grid gebieden van licht voorzien. En we zijn nog maar net begonnen!”, aldus Camille van Gestel, medeoprichter van WakaWaka.

Over WakaWaka

WakaWaka is in 2012 opgericht door Camille van Gestel en Maurits Groen met de missie om overal ter wereld veilige en duurzame energie te leveren. Sinds de oprichting voorziet WakaWaka meer dan 1,3 miljoen mensen ter wereld van duurzaam licht en stroom. Gezinnen in ontwikkelingslanden, vluchtelingen en slachtoffers van natuurrampen worden geholpen door efficiënte opladers en lampen op zonne-energie, mede mogelijk gemaakt door backpackers, festivalgangers, corporate klanten, maar ook duizenden crowdfunders.

Share Button