Nederland aan kop in Morningstar Sustainability Atlas

De Morningstar Sustainability Atlas biedt inzicht in de duurzaamheidsprestaties van beleggingsfondsen per land. Nederland is volgens de nieuwste uitgave het duurzaamste land ter wereld. Dat is te danken aan bedrijven als ASML, ING, Philips en Ahold Delhaize, die allemaal heel hoog scoren op duurzaamheid. Nederland neemt daarbij de eerste plek over van Denemarken, dat nu tweede is. Verder valt op dat sommige opkomende landen net zo goed scoren als ontwikkelde Europese landen: Colombia bijvoorbeeld. 

Nederland wordt op de voet gevolgd door de Scandinavische landen. Traditioneel scoren zij hoog op duurzaamheid. Eerder was Denemarken de beste, maar nu Nederland de koppositie heeft, is Denemarken nummer twee.

Niet alleen rijke landen

Uit de update blijkt verder dat duurzaamheid niet alleen een onderwerp is voor rijke landen. Ook sommige opkomende landen doen niet onder voor Europese landen: ze weten net zo’n hoog duurzaamheidsniveau te halen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Colombia, dat als hoogst scorende niet-Europese land in het bovenste kwintiel uitkomt. Dat is te danken aan bedrijven als Bancolombia, Ecopetrol en Grupo Sura.

Andere opkomende landen die het goed doen, zijn Hongarije, Taiwan en Turkije. Dit staat in contrast met de opkomende landen die slecht scoren en we vinden China, Rusland, Maleisië en Indonesië onderaan de lijst.

Uiteraard zijn er ook ontwikkelde landen die mager presteren op duurzaamheid. Dat zijn de Verenigde Staten, Japan, Brazilië en India. Ook Korea bungelt onderaan vanwege bedrijven die te kampen hebben met controverses.

Bekijk hier de kaart met de Sustainability Scores voor de 46 landen:

De 3 ESG-criteria

De Sustainability Score is de overall prestatie die de drie ESG-criteria Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en Governance (goed ondernemingsbestuur) omvat, en ook de controveese waar bedrijven in verwikkeld zijn. Een stap terug, dus zonder controverses mee te nemen, en alleen op basis van ESG, is Europa ook de best presterende regio.

Maar er komen ook verschillen bovendrijven. Zo scoort het Verenigd Koninrkijk heel goed op ESG, maar het land kampt met een reeks controverses, die de overall Sustainability Score flink omlaagtrekken.

Ook de Verenigde Staten scoren aanmerkelijk beter als we de controverses buiten beschouwing laten. De VS komen dan ongeveer gelijk uit met Canada.

Mager scorende landen op ESG zijn Singapore (als slechtste ontwikkelde markt), Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte vanwege de grote rol van financials en telecombedrijven in hun indices.

De matige ESG-score van China is te wijten aan de grote oliebdrijven Sinopec en PetroChina en ook aan China Railway Group. Opvallend genoeg hebben andere grote indexcomponenten zoals Tencent, de grote banken en de telecombedrijven een individuele score bij Sustainalytics van ‘Gemiddeld’.

Bekijk hier de ESG-scores per land:

Controverses

De Sustainability Score komt tot stand door een extra stap los te laten op de ESG-score. DAt zijn de controverses. Een controverse is een kwestie waarin een bedrijf is verwikkeld die invloed heeft op milieu of maatschappij en die een risico voor het bedrijf betekent. Die incidenten en risico’s vertaalt Sustainalytics in een score per bedrijf aan de hand van de impact die ze op het bedrijf hebben. Hoe hoger het cijfer, hoe erger de controverse.

Lees het volledige artikel

Share Button