Reactie ABP op uitzending Kassa over beleggen in palmolie

Op zaterdag 5 mei besteedde Kassa een item aan bedrijven die beleggen in palmolie. ABP werd hier met name genoemd. Organisaties als OneWorld maken hiertegen bezwaar. ABP wil het geld van deelnemers duurzaam en verantwoord beleggen. Daarnaast streeft ABP ook een goed rendement na. Veel bedrijven zijn al goed in duurzaam en verantwoord beleggen dus in die bedrijven beleggen we graag.

Beleggen in palmolie

Er is veel kritiek op de palmolieproductie van het Koreaanse bedrijf Posco Daewoo, waarin ABP belegt. Wij nemen die kritiek serieus en ondernemen actie. Wij kiezen ervoor om een kritische aandeelhouder te zijn. Want alleen dan is verbetering mogelijk. Natuurlijk is ook ABP tegen grootschalige ontbossing, landroof en mensenrechtenschending. Maar beter een kritische aandeelhouder zijn die verbetering probeert af te dwingen, dan een aandeelhouder die enkel en alleen oog heeft voor het rendement.

Gesprek aangaan

ABP kiest ervoor om het gesprek aan te gaan en van het bedrijf te eisen dat ze verduurzamen. Bijvoorbeeld door een gecertificeerd duurzaam beleid te gaan voeren. Bij andere bedrijven is dat mede dankzij onze invloed als belegger al gelukt. BP en Shell stopten bijvoorbeeld met olieboringen na druk van aandeelhouders waaronder ABP. En cacaoleverancier Callebout stelde een programma op om kinderarbeid in 2025 uit te bannen.

Posco Daewoo

Sinds 2017 zijn we met Posco Daewoo in gesprek over verduurzamen. We zien kleine stappen vooruit, maar het gaat erg langzaam. Toch blijven wij druk uitoefenen. We gaan niet eindeloos gesprekken voeren. Als blijkt dat na een paar jaar van druk geen resultaten worden geboekt, stopt ABP met de belegging.

Nieuw beleid

ABP is sinds 2016 bezig met het invoeren van een nieuw duurzaamheidsbeleid. In 2020 willen we alleen nog maar beleggen in goed renderende bedrijven die koploper zijn of een belofte als het gaat om verantwoord ondernemen. Ook Posco Daewoo moet straks langs onze nieuwe meetlat. En zolang we in Posco beleggen, zullen wij ons, vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, sterk blijven maken voor een verantwoorde en duurzame bedrijfsvoering.

Share Button