Energietransitie helemaal niet moeilijk te financieren

Als het aan premier Rutte ligt, moet er meer gebeuren om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Hij streeft naar een CO2-reductie van 55% ten opzichte van 1990. Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in deze energietransitie, die de komende jaren miljarden euro’s gaat kosten. De uitdaging is om die miljarden om te zetten in kleinere bedragen die particulieren nodig hebben om hun huis te verduurzamen. Zonnepaneelverhuurder Solease biedt hiervoor een oplossing, én haalde daarvoor vandaag in 30 minuten één miljoen euro op met een crowdfundingproject op platform DuurzaamInvesteren.nl. Dat bedrag wordt gebruikt om ruim 200 woningen van zonne-energie te voorzien.

Om haar ambitie te realiseren, werkt Solease reeds samen met verschillende regionale energiefondsen om particuliere woningen te verduurzamen in de betreffende provincies. Hiervoor stelden de fondsen al acht miljoen euro beschikbaar. Door de snelle groei van Solease is dit niet voldoende en daarom heeft Solease nu voor de tweede keer een crowdfundingcampagne van één miljoen euro gelanceerd via DuurzaamInvesteren.nl. Een jaar geleden duurde dat zeven uur. Dat het doelbedrag vandaag binnen een half uur bereikt zou zijn, had mede oprichter Van Wisselingh niet durven dromen: “Dit overtreft alle verwachtingen. Het getuigt van vertrouwen in ons business model en geeft de behoefte weer om te investeren in duurzaamheid met een aantrekkelijk rendement. Helaas hebben we investeerders moeten teleurstellen. We sluiten niet uit dat we binnenkort nog een campagne lanceren”.

Solease heeft als doel om de energietransitie te versnellen en mensen daarin te ontzorgen. Haar klanten houden, door zonnepanelen te huren, geld beschikbaar voor overige energiebesparende maatregelen en slaan dus eigenlijk twee vliegen in één klap. Zij sluiten daarbij de uitbreiding van hun productaanbod niet uit. “We zijn ons aan het oriënteren op hoe we in de toekomst ook andere duurzame alternatieven in een huurvariant kunnen aanbieden, zoals een warmtepomp of thuisbatterij. We streven naar een aanbod waarmee onze klanten volledig energieneutraal kunnen worden.”, aldus Van Wisselingh. Daarnaast heeft Solease de ambitie om haar propositie ook in het buitenland aan de man te brengen.

Solease verhuurt zonnepanelen aan particuliere huiseigenaren en bedrijven middels een ontzorgconcept. Het Solease model werkt met een vast maandbedrag dat naast aanschaf en installatie ook de kosten voor financiering, verzekering en reparatie omvat. Klanten kunnen zo zonder investering en gedoe meteen gegarandeerd duurzame energie produceren met hun eigen dak voor een prijs die meestal lager is dan de huidige elektriciteitskosten. De gemiddelde CO2 besparing voor een klant is 2 ton per jaar wat gelijk staat aan 20.000 autokilometers of de jaaropname van 100 bomen. Zie ook: www.solease.nl.

Share Button