De Windcentrale bouwt windpark om je eigen stroom mee op te wekken

Voor het eerst krijgen duizenden Nederlandse huishoudens de mogelijkheid om samen zelf een windpark te bouwen om hiermee hun eigen duurzame stroom op te wekken. Het park van drie windmolens gaat vanaf begin 2019 draaien en stroom produceren voor ongeveer 8.000 particuliere eigenaren. De molens komen te staan tussen Staphorst en Rouveen. Onlangs heeft De Windcentrale daartoe een overeenkomst gesloten met turbinefabrikant Lagerwey.

In de rij voor een stukje windmolen

Vanaf vandaag kan iedereen in Nederland zich voorinschrijven op de nieuwe Winddelen. Er is nog ruimte voor 5.000 inschrijvingen. Oprichter Harm Reitsma: “Wij verwachten dat de voorinschrijving snel gaat, want wij krijgen nu al dagelijks veel aanvragen voor Winddelen. Dat is natuurlijk fantastisch, zeker als je weet dat het grootste deel enthousiast is geworden door verhalen van vrienden of familie.”

Groene stroom zelf voordelig opwekken

Bijna de helft van alle Nederlanders wil hun eigen groene stroom opwekken. De Windcentrale biedt hier een kant en klare oplossing voor. Het werkt net zoals zonnepanelen op je dak, maar het is goedkoper en ook beschikbaar voor iedereen die geen geschikt dak heeft of een huis huurt. Reitsma: “Met De Windcentrale geven wij iedereen de kans om hun eigen stroom op te wekken en tegelijkertijd zelf een bijdrage te leveren aan duurzame energietransitie. Ook financieel is het interessant voor de deelnemers. Zij kunnen rekenen op een rendement van 6%.”

Lagerwey Lokaal

Er is gekozen voor de Nederlandse windturbinefabrikant Lagerwey. Lagerwey heeft een unieke technologie ontwikkeld waardoor er minder onderdelen nodig zijn en er efficiënter windenergie opgewekt kan worden. Daniël Dubbelhuis van Lagerwey benadrukt ook het sociaal maatschappelijk belang van het project: “Met de bouw van dit 100% coöperatieve windpark geeft ons bedrijf invulling aan Lagerwey Lokaal, met als doel windenergie zoveel mogelijk in handen te brengen van burgers.” Om juist mensen in de directe omgeving van het windpark mee te laten profiteren biedt De Windcentrale korting op lokale Winddelen.

Samenwerking

Het project is tot stand gekomen door een samenwerking met energieplatform ServiceHouse en investeringsfonds Ponooc. De realisatie van het windpark vindt plaats in nauwe samenwerking met de ontwikkelaars van Spoorwind.

Share Button