ABP vergroot investering in Noorse waterkrachtcentrales

Deze week maakte ABP bekend dat het de investeringen in Småkraft, een duurzaam Noors waterkrachtbedrijf, vergroot met 48 miljoen euro. Het bedrijf gaat de komende jaren de hernieuwbare energiecapaciteit verdubbelen naar 2Twh in 2022. Dat is genoeg energie om zo’n 570.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien.

Meer investeren in hernieuwbare energie

De investering van ABP draagt bij aan het behalen van deze doelstelling van Småkraft. In totaal heeft ABP, via Aquila Capital, voor 287 miljoen euro belegd in dit bedrijf en is daarmee grootaandeelhouder in de onderneming. Deze duurzame belegging past in de ambitie van ABP om voor deelnemers meer in hernieuwbare energie te investeren.

Beleggingen in hernieuwbare energie door ABP zijn in 2017 fors toegenomen (+42%). Eind 2017 belegde ABP voor 4 miljard euro in deze categorie. Een jaar eerder was dit nog 2,81 miljard euro.

Småkraft

Småkraft beheert meer dan honderd waterkrachtcentrales op rivieren die over heel Noorwegen verspreid zijn. Als één van de grootste producenten van duurzame energie in Europa kan Noorwegen opgewekte elektriciteit naar het buitenland exporteren.

Share Button