Kamervragen over investeringen Nederlandse levensverzekeraars in wapenbedrijven die aan Saudi-Arabië leveren

Kamerlid Sadet Karabulut (SP) heeft vragen gesteld aan de Ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van Financiën over de investeringen van Nederlandse levensverzekeraars in wapenbedrijven die aan Saudi-Arabië leveren (ingezonden 15 november 2018).

Vraag 1

Wat vindt u ervan dat Nederlandse levensverzekeraars Allianz (AllSecur), APG (Loyalis), Legal and General, Generali en Nationale Nederlanden maar liefst 3,6 miljard euro investeren in wapenbedrijven die leveren aan Saudi-Arabië, dat met die wapens veelvuldig Jemen bombardeert? Zie hier

Vraag 2
Hoe rijmt u deze investeringen met het strikte wapenexportbeleid ten aanzien van Saudi-Arabië en het feit dat de Minister-President er recent nog op aandrong bij andere EU landen om hetzelfde te doen?

Vraag 3
Wat gaat u doen om meer duidelijkheid en transparantie te creëren voor klanten van deze levensverzekeraars over waar hun geld in geïnvesteerd wordt?

Vraag 4
Ziet u de bittere ironie van het feit dat juist levensverzekeraars beleggen in zaken die uiteindelijk tot dood, extreme hongersnood en cholera in Jemen leiden?

Vraag 5
Hoe verhoudt deze praktijk zich tot het verzekeraarsconvenant waarin zelfregulering op normen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is afgesproken?

Vraag 6
Bent u bereid het initiatief te nemen tot een convenant tussen de levensverzekeraars en andere financiële instellingen om niet meer te investeren in wapenbedrijven?

Vraag 7
Wat zijn de mogelijkheden voor u om deze investeringen te verbieden?

Vraag 8
Bent u bereid in gesprek te gaan met deze levensverzekeraars en deze investeringen te ontmoedigen?

Share Button