ABP belegt niet meer in tabak en kernwapens

ABP heeft in het afgelopen jaar al haar beleggingen in tabak en kernwapenproducenten verkocht. Ook in de toekomst investeren we hier niet meer in. Met het uitsluiten van deze beleggingen – ter waarde van circa € 4 miljard – is ons voornemen van begin 2018 geslaagd.

De verkoop past binnen het huidige beleggingsbeleid van ABP. In ons beleid wegen de criteria op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen even zwaar als rendement, risico’s en kosten. ‘We hebben begin dit jaar besloten om niet meer in tabaksproducenten te beleggen. Waarom? De maatschappij kan zonder! En wij kunnen tabaksproducenten niet aansporen om gezonde sigaretten te produceren.’ ABP-bestuurslid Geraldine Leegwater motiveerde het besluit van ABP al helder in een interview vorige maand.

Voldoende redenen om niet te investeren

Leegwater refereert hiermee aan een nieuw beoordelingskader om producten waarin we beleggen langs de meetlat te leggen. Naast de bestaande beoordelingscriteria beschikt ABP hiermee over vier extra criteria die, als ze alle vier gelden, kunnen leiden tot uitsluitingen.

Dat geldt alleen als:

  • het product per definitie schadelijk is voor mensen
  • we daar met onze invloed als aandeelhouder niets aan kunnen veranderen
  • het geen nadelige gevolgen heeft als het er niet meer zou zijn
  • er een wereldwijd verdrag gericht is op het uitbannen ervan

Deze criteria gaan op voor zowel tabak als kernwapens. Daarom stelden wij onszelf begin 2018 ten doel om alle beleggingen in de producenten ervan, de daaraan verbonden dochterondernemingen én in de keten producerende bedrijven binnen een jaar te verkopen.

Goed rendement met andere beleggingen

Dat is ons gelukt. Ook in de toekomst zal ABP niet meer in tabak en kernwapens investeren. Er zijn voldoende mogelijkheden om met andere beleggingen goede rendementen te behalen. De circa 4 miljard euro die de verkoop heeft opgeleverd, is wereldwijd in diverse sectoren belegd.

Share Button