Zo groen zijn Amerikaanse duurzame fondsen in de praktijk

Na de groei van duurzame beleggingsfondsen en een analyse van hun rendement ten opzichte van het marktgemiddelde bekijkt Morningstar of deze fondsen ook groener zijn dan gemiddeld. Hun rendement ligt hoger, maar scoren ze ook beter op de duurzaamheidsratings van Morningstar?

Beleggen met aandacht voor duurzaamheid kan in verschillende gradaties. Het strekt zich uit van recht-toe recht-aan uitsluiten van bedrijven die slecht presteren op ESG-gebied tot aan het expliciet nastreven van duurzame en maatschappelijke doelen, naast de financiële prestaties. De vier niveaus die Morningstar daarin onderscheidt, hebben we in een eerder artikel toegelicht

Beleggers willen natuurlijk weten hoe die vier verschillende profielen nu echt presteren. Morningstar’s Jon Hale, head of sustainability research, heeft onderzocht hoe Amerikaanse beleggingsfondsen met een focus op duurzaamheid het in 2018 hebben gedaan. Eerder al hebben we belicht hoe het aantal duurzame fondsen en hun beheerd vermogen is gegroeid en ook welke rendementen ze hebben gemaakt. De groei was behoorlijk en ze behaalden een bovengemiddeld rendement, zo concludeerde Hale.

In dit artikel bekijken we hoe de Amerikaanse duurzame fondsen hebben gepresteerd op datgene wat hen onderscheidt, ofwel: hebben ze een hogere duurzaamheidsrating dan het gemiddelde fonds?

Daartoe zetten we de vier typen duurzame fondsen af tegen het volledige universum als het gaat om de Morningstar Sustainability Rating. Dan blijkt dat ze inderdaa een hogere rating dan het universum als geheel, zo maakt onderstaande grafiek duidelijk:

Opvallend is dat vooral de ESG Integratie fondsen hoog scoren; 57% daarvan ontvangt een Morningstar Sustainability Rating van vijf globes. In het volledige fondsenuniversum heeft slechts 10% die hoogst haalbare rating volgens de normaalverdeling die Morningstar toepast in de methodologie van de Morningstar Sustainability Rating.

Lees het volledige artikel

Share Button