10.000 Belgen krijgen advies om van bank te veranderen door negatief klimaatrapport

Bron
FairFin

Het actieplatform Move Your Money maakt na maanden van campagne en overleg een negatieve balans op van het klimaatbeleid van ING, BNP Paribas, KBC en Belfius. Meer dan 10.000 Belgen halen daarom deze maand nog hun geld weg bij deze banken. 

Duurzaamheid speelt bij veel mensen een rol bij het maken van financiële keuzes. Dat blijkt uit de Move Your Money-campagne van FairFin, Hart Boven Hard, Greenpeace en D’Urgent. Niet minder dan 10.000 mensen ondertekenden het ultimatum aan de banken.

Ons geld staat namelijk niet stil op de bank. De investeringen die banken vandaag aangaan bepalen de wereld van morgen. Hun beleid speelt dus een cruciale rol in het aanpakken van de ecologische uitdagingen waar we voor staan. ING, BNP Paribas, KBC en Belfius investeren echter nog steeds tientallen miljarden in fossiele brandstoffen.

Deze vier grootbanken werden aangespoord om hun beleid in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Voor de ondertekenaars was de recente aandeelhoudersvergadering hiervoor de deadline. Het beleid van deze banken werd getoetst aan 5 cruciale voorwaarden. Hoewel er verschillen zijn in hoe ver banken staan op bepaalde punten, voldoet geen enkele bank volledig aan één van de 5 voorwaarden (download de rapportage hier in pdf). Deze uiterst teleurstellende conclusie heeft ook gevolgen: wij adviseren alle ondertekenaars van de campagne om in juni effectief van bank te veranderen.

Dat zoveel klanten hun geld willen verhuizen, is geen verrassing voor deze banken. Er waren verschillende overlegmomenten, er werden duizenden brieven gestuurd door klanten en er vonden diverse acties plaats. De reactie van banken bleef niet uit, maar beperkte zich hoofdzakelijk tot windowdressing. Op echte beleidsverandering is het nog steeds wachten.

Sinds februari 2018 is het makkelijker om van bank te veranderen in België. Het is echter de eerste keer in ons land dat een bankoverstap op zo’n grote schaal wordt voorbereid. Speciaal om de overstap te begeleiden naar een meer duurzame bank of een duurzame investering, richten de initiatiefnemers van Move Your Money van 6 tot en met 20 juni (van 10u00 tot 17u00 op weekdagen uitgezonderd vrijdag) een helpdesk op via moveyourmoney.be. Wie wil overstappen, maar daarbij met vragen zit, wordt in deze periode geholpen via mail, telefoon of chat.

Share Button