ABN AMRO Bank medeoprichter VN-Beginselen voor verantwoord bankieren

ABN AMRO Bank heeft vandaag als een van de medeoprichters de Beginselen voor verantwoord bankieren (Principles for Responsible Banking) ondertekend. Hiermee verklaart de bank haar bedrijfsstrategie af te zullen stemmen op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN alsook op het Klimaatakkoord van Parijs. Met het ondertekenen van de Beginselen voor verantwoord bankieren voegt ABN AMRO zich bij een coalitie van 130 banken wereldwijd (waaronder ook ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volkbank), met een gezamenlijk vermogen van USD 47 biljoen. Die banken nemen in het bijdragen aan een duurzame toekomst een cruciale rol op zich.

De officiële lancering van de Beginselen voor verantwoord bankieren vond plaats aan het begin van de Algemene Vergadering van de VN. Hiermee werd de start ingeluid van het tot dusverre meest belangrijke samenwerkingsverband tussen de internationale bankensector en de VN. “De VN-Beginselen voor verantwoord bankieren zijn richtlijnen waarmee de wereldwijde bankensector kan reageren op, sturing geven aan en profiteren van een duurzame ontwikkelingseconomie. Deze beginselen zorgen ervoor dat banken verantwoordelijkheid nemen door verantwoording af te leggen en dat ambities tot acties kunnen leiden,” aldus VN Secretaris-generaal Antonio Guterres bij de gelegenheid, die werd bijgewoond door de 130 medeoprichters en meer dan 45 van hun CEO’s.

Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO: “Ik ben erg trots dat ik deze belangrijke principes namens ABN AMRO mag ondertekenen, samen met zoveel andere CEO’s van banken over de hele wereld. ABN AMRO onderschrijft de Beginselen voor verantwoord bankieren omdat we geloven dat verantwoorde relaties met onze klanten, beleggers, medewerkers en de maatschappij zorgen voor een (concurrentie)voorsprong bij het bouwen van vertrouwen, het ondersteunen van duurzame ontwikkeling en het creëren van positieve impact via bankieren. Deze Beginselen voor verantwoord bankieren verstevigen onze commitment aan het Klimaatakkoord van Parijs en de SDG’s van de VN, die centraal staan in onze strategie. Door als financiële sector samen te werken, kunnen we meebouwen aan de toekomst van de volgende generaties.”

Zoals vastgelegd in de Beginselen voor verantwoord bankieren is ABN AMRO ervan overtuigd dat particuliere en zakelijke klanten alleen kunnen groeien in een inclusieve maatschappij die haar grondslag vindt in menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en een duurzaam gebruik van grondstoffen.

Door de Beginselen te ondertekenen, bevestigt ABN AMRO zich te zullen inzetten om met producten, diensten en relaties de benodigde fundamentele verandering van de economie en levensstijl te ondersteunen en te versnellen om voorspoed te realiseren, voor zowel de huidige als toekomstige generaties.

Over de Beginselen voor verantwoord bankieren

De Beginselen voor verantwoord bankieren zijn ontwikkeld door een kerngroep van 30 banken, via een innovatief wereldwijd partnerschap tussen banken en het UNEP-financierinsinitiatief (UNEP FI). Het UNEP FI is een samenwerkingsverband tussen de UN en de private sector, waar ruim 250 financiële instellingen wereldwijd zich bij hebben aangesloten.

Lees de Beginselen voor verantwoord bankieren en de bijbehorende kaderstukken hier.

Kijk hier voor een compleet overzicht van banken die vandaag als medeoprichter hun handtekening onder de Beginselen voor verantwoord bankieren hebben gezet naast ook de citaten van de betreffende CEO’s.

Ga voor meer informatie, inclusief infographics en video’s, naar https://www.unepfi.org/banking/bankingprinciples/

 

Share Button