Negatieve rente: je geld duurzaam uitlenen?

Afgelopen week heeft ING haar spaarrente verder verlaagd. De minister onderzoekt een verbod op negatieve spaarrente maar verwacht dat dit risicovol zal zijn. Wat kun je nu als consument doen, om je geld te behouden? Beleggen is altijd een optie maar wat nu als je hier geen interesse in hebt? 

Als een belegging duurzaam moet zijn denken mensen al snel aan het milieu. Ze denken dan al snel aan de negatieve aspecten van de luchtvaart-, olie-, of voedingsindustrie. Aandelen van KLM, Shell of Ahold wil men liever niet kopen tenzij ze zeker weten dat die bedrijven met dat geld ook werkelijk investeren in duurzaamheid.

Voor sommige mensen gaat het zelfs een stap verder. Ook bedrijven als Randstad, Philips of ING komen niet altijd goed uit de bus, ondanks dat het businessmodel niet per definitie negatief hoeft te zijn. Maar aan deze bedrijven je geld uitlenen hoeft ook geen bijdrage te leveren. 

Investeren via fondsen

Het wegvallen van spaarrente heeft nadelen, maar hierdoor ontstaan ook weer nieuwe kansen. Veel fondsen die voorheen minder bekendheid kregen omdat mensen hun geld net zo lief bij de bank lieten staan, worden opeens onder de aandacht gebracht als alternatief.

Spelers als Triodos bieden al jaren fondsen met een duurzaam karakter maar er komen er ook steeds meer bij. Ook grote beursfondsen als Robeco, of bieden oplossingen met een sustainable karakter. Vaak spreid je hier automatisch je geld en hoef je hier jaren niet naar om te kijken. Een goed alternatief is in ETF’s beleggen met een duurzaam karakter.

Een nadeel van beleggen in fondsen die duurzaamheid bovenaan hebben staan, is dat het de vraag blijft of je geld duurzaam wordt ingezet. Je belegt in spelers die bij tests als meest duurzaam naar voren komen, zoals Tesla, Tony’s Chocolonely of IKEA. Maar deze zijn al zo groot dat er ook veel institutioneel geld in zit en er dus al enorm worden gestuurd op rendement. Als je werkelijk wil dat jouw geld bijdraagt een betere wereld, wil je ook dat je belegging echt wat invloed heeft. 

Crowdfunding-projecten

Op het gebied van crowdfunding bieden platforms als Oneplanetcrowd of Lendahand projecten waarmee je kunt investeren in een betere maatschappij. Ook andere platformen hebben regelmatig campagnes met een hoge gunfactor. Groen zijn deze niet altijd, maar elke campagne hier heeft een duurzaam of sociaal karakter. 

Omdat je zelf besluit welke campagne je wel en niet steunt, kun je zelf jouw steentje bijdragen. Als je alleen de beste campagnes wilt steunen is het soms even zoeken. Veel zijn duurzaam maar lang niet allemaal zijn ze echt groen. Groen beleggen is een onderdeel van duurzaam beleggen. Over het algemeen gaat duurzaam beleggen dus over de mens, de maatschappij en het milieu. Groen beleggen is hierin het stukje milieu. Zo is het investeren in windmolens een voorbeeld van groen beleggen. Duurzaam beleggen is een stuk breder, hierbij kun je ook denken aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

Startups helpen

Echte innovatie, ook op het gebied van duurzaamheid, komt vaak van nieuwe bedrijven. Startups hebben een relatief grote kans op mislukken, dus een alternatief van spaarrente zijn ze niet. Maar als het wegvallen je ogen opent en jij besluit dat risicolopen inmiddels bij je past kun je hiermee wel impact maken. Via spelers als Antler, BAN Nederland of de Investeerdersclub kom je veel startups tegen maar er zijn ook clubs die zich al specifiek op duurzame startups richten, zoals de Change Club of de vereniging van duurzame investeerders (VBDO). 

 

Share Button