Duurzame beleggingsfondsen verstevigen hun positie in derde kwartaal

Duurzame beleggingsfondsen zijn in het derde kwartaal harder gegroeid dan conventionele fondsen. Daarmee verstevigen duurzame fondsen hun plek in de markt. De instroom in duurzaam bedroeg 39% van de totale instroom in Europese beleggingsfondsen, blijkt uit data van Morningstar. Aanbieders spelen daarop in door continu nieuwe duurzame fondsen op de markt te brengen.

Duurzame beleggingsfondsen in Europa zijn in het derde kwartaal iets minder hard gegroeid dan in het tweede kwartaal. Dat komt omdat obligatie- en allocatiefondsen de instroom van nieuw vermogen zagen afnemen. De instroom voor het kwartaal bedroeg 24,9 miljard euro.

Duurzame aandelenfondsen deden het goed met een instroom van 125 miljoen euro aan vermogen, en een stuk beter dan conventionele aandelenfondsen, die juist te kampen hadden met uitstroom.

Dit jaar tot dusver bedraagt de instroom van nieuw vermogen in duurzame Europese fondsen 70,4 miljard euro en dat betekent een aandeel van 39% in de totale funds flows in Europa dit jaar.

Het beheerd vermogen steeg in het kwartaal met 6% naar 626 miljard euro. Daarmee groeien duurzame fondsen harder dan de conventionele markt, want de Europese fondsenmarkt als geheel groeide met 2,6%.

De categorieen

Kijken we in detail naar de flows van de verschillende categoriegroepen en naar de verschillen tussen duurzame en conventionele fondsen, dan komt daar de volgende tabel uit:

Het grootste verschil doet zich voor bij de obligatiecategorieen. Want 2019 is het jaar voor fixed income fondsen, maar daar profiteren vooral de conventionele fondsen van, want van sommige traditionele obligatiecategorieen is geen ESG-variant. Dat geldt bijvoorbeeld voor Amerikaanse staatsobligaties.

Individuele fondsen

Morningstar heeft ook de in- en outflows van de individuele duurzam fondsen in kaart gebracht. De fondsen met de meeste inflow zijn deze:

Deze Top-10 wordt gedomineerd door passieve fondsen, want de eerste vier zijn passief. De nummer 1 van iShares is een vrij nieuw fonds dat pas een jaar bestaat. Ook de nummer 2 is er een van iShares.

De Top-10 van de duurzame fondsen met de meeste uitstroom luidt als volgt:

Aanbieders

Ook voor de fondshuizen maakt Morningstar een Top-10 voor zowel de instroom als de uitstroom. Het fondshuis met de meeste instroom is BlackRock en dat is geen verrassing aangezien de Top-10 van individuele fondsen volop producten van deze aanbieder bevat. Zowat de helft van de instroom van 3,4 miljard euro ging naar slechts drie fondsen van BlackRock.

De fondshuizen met de meeste uitstroom zijn een weerspiegeling van de namen die te zien zijn in de Top-10 van fondsen die de meeste pijn leden:

Nieuwe producten

De aanhoudende populariteit van duurzame fondsen komt ook tot uitdrukking in de hoieveelheid nieuwe fondsen die de fondshuizen op de markt brengen. In het derde kwartaal kwamen er 93 nieuwe bij, ongeveer evenveel als een kwartaal eerder. In de loop der jaren is het aantal productintroducties duidelijk gestegen:

Veel van die nieuwe fondsen zijn thematisch opgebouwd, zoals het UBS CCF-Global Climate Aware Fund en het CPR Invest Future Cities fonds. Er zijn ook sectorfondsen, zoals Schroders ISF Global Energy Transition.

De meeste innovaties van afgelopen kwartaal waren aandelenfondsen, maar obligatiefondsen lijken een inhaalslag te maken met 20 nieuwe, en dat is meer dan in eerdere kwartalen.

Als we de ontwikkeling van 2019 tot dusver doortrekken naar het hele jaar, dan zullen er naar verwachting meer nieuwe fondsen op de markt komen dan de 311 die in 2018 het licht zagen.

Share Button