Triodos investeert 200K in papiervrije notitieboeken ‘Paper on the Rocks’

Bron
Triodos

Als het aan Nederlandse startup Paper on the Rocks en Triodos Sustainable Finance Foundation ligt, schrijven we in de toekomst niet in notitieboeken gemaakt van papier maar van schaalbare papieralternatieven. De productie van papier is één van de meest vervuilende ter wereld en stoot zelfs meer CO2 uit dan de luchtvaart. De duurzame pioniers slaan vanaf vandaag de handen ineen voor een boomvrije papierindustrie. Met de samenwerking beogen de partijen een papierindustrie waar 100% minder bomen en andere waardevolle grondstoffen voor nodig zijn, die tenminste 50% minder bleek verbruikt, tot 67% minder CO2 uitstoot en 85% energie bespaart. Een indrukwekkende en concrete missie die haalbaar is als het systeem drastisch op de kop gaat. Met de investering van €200.000 door Triodos Sustainable Finance Foundation kan Paper on the Rocks op korte termijn opschalen en binnen twee jaar de impact verdubbelen. In december 2019 haalde Paper on the Rocks, via financieringsplatform Symbid, zelfstandig reeds €290.000 durfkapitaal binnen.

Naar een boomvrije papierindustrie

Van kleins af aan wist Anne Pleun van Eijsden, bedenker en oprichter van Paper on the Rocks, al dat ze ondernemer wilde worden: “Maar ik wilde dat alleen met een bedrijf waarmee ik een positieve impact op de wereld kan maken. Ik verdiepte me in de papierindustrie en ontdekte dat jaarlijks twee miljoen hectare bos wordt gekapt en ecosystemen worden verwoest om papier te kunnen maken. Ook zijn er veel water, energie, chemicaliën en bleek voor nodig. Daarnaast komt er veel CO2 bij vrij en is papier recyclen geen oplossing omdat vezels steeds korter worden en er alsnog nieuwe bomen nodig zijn. Ik vond het absurd dat dit gebeurt voor een wegwerpproduct als papier, terwijl we hier ook afval voor kunnen gebruiken en circulariteit haalbaar is. Ik besloot me in te zetten voor een boomvrije productiewijze. Paper on the Rocks bewijst, sinds onze oprichting in 2015, dat er gezonde en duurzame alternatieven zijn en produceert succesvol notitieboeken van schaalbare papieralternatieven. We zijn bijzonder trots op de samenwerking met Triodos Sustainable Finance Foundation waarmee we alternatieven voor papier kunnen opschalen, onze collectie uitbreiden en de verkoop in West-Europa accelereren.”

Rita de Boer, Senior Investment Manager bij het Triodos Regenerative Money Centre: “Wij geloven in de positieve veranderkracht van geld. Dat we nu financiële partner zijn van een pionier als Paper on the Rocks betekent dat wij geloven in hun innovatieve antwoord op de vervuilende papierindustrie. In een wereld waarin alles voortdurend kantelt en schuurt, is het belangrijk dat visionairs opstaan en met ziel en zaligheid oplossingen bedenken voor de grote problemen van deze tijd. Triodos Sustainable Finance Foundation investeert € 200.000 in Paper on the Rocks zodat de huidige activiteiten kunnen worden opgeschaald en een nog groter publiek wordt bereikt. De activistische grondslag en bedrijfsmatige aanpak van Anne Pleun en haar team om te werken aan een gezond ecosysteem waar we allemaal profijt van hebben, past goed bij onze ambitie om katalyserende initiatieven te financieren.”I’m a new Text block ready for your content.

Feiten en cijfers over de productie van papier

Voor papier dat wordt gemaakt van hout als grondstof worden, vaak maar niet altijd, bomen terug geplant. Bomen terug planten lijkt duurzaam maar het gaat om speciale productiebossen gevuld met snelgroeiende dennen of (brandbare) Eucalyptus. Enkele feiten en cijfers over de productie van traditioneel papier:

  • De papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot: zo’n 7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. Dat is bijna drie keer meer  dan die van luchtvaart (2,5 procent).
  • Wereldwijd produceerden we in 2016 zo’n 411 miljoen ton papier en karton. Dat is jaarlijks veertig keer het geweicht van alle personenauto’s in Nederland. Meer dan de helft daarvan werd gebruikt voor verpakkingen en een derde voor de grafische industrie, oftewel: boeken, tijdschriften en kranten.
  • In Nederland gebruiken we zo’n 80 kilo papier per jaar per persoon. We gebruiken papier om te verpakken, te lezen en op de wc.
  • Om van gekapte bomen papier te maken is relatief veel energie en water nodig. De papiersector was in 2014 goed voor 5,6 procent van de totale mondiale industriële energieconsumptie.
  • De watervoetafdruk van één A4’tje wordt, afhankelijk van de papiersoort, geschat op zo’n 2 tot 13 liter.

De belofte van Paper on the Rocks

Paper on the Rocks belooft voor de productie van haar papiersoorten geen boom aan te raken. Nul. Daarnaast gebruikt het bedrijf voornamelijk restproducten. Hun Rockbooks zijn gemaakt van restmateriaal uit mijnen en de Leafbooks worden gemaakt van landbouwafval. Er is geen onnodig gebruik of verbruik van water tijdens het productieproces (voor steenpapier is bijvoorbeeld helemaal geen water nodig) en er worden geen schadelijke oplosmiddelen gebruikt. Paper on the Rocks streeft bovendien naar een volledig circulair model: steenpapier is in potentie 100% recyclebaar. De inkt die de startup gebruikt is op basis van plantaardige olie en het printen van de Paper on the Rocks boeken is volledig CO2 neutraal. Als laatste zijn al hun productiepartners gecertificeerd volgens internationale ISO standaarden.

Share Button