Instroom in duurzame (ESG)-fondsen breekt record in 2019 in Europa

De instroom van nieuw vermogen in expliciet duurzame beleggingsfondsen in Europa heeft in 2019 alle records gebroken. Met name dankzij een uitmuntend vierde kwartaal schoot de instroom ver voorbij wat we in voorgaande jaren hebben gezien.

Duurzaam beleggen staat steeds meer in de belangstelling van fondsbeleggers die de aspecten Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en Governance (goed ondernemingsbestuur) een rol willen geven in hun beleggingsbeslissingen en hun portefeuille-opbouw. Dat wordt gestaafd door de data van Morningstar over de fondsstromen: in 2019 haalden duurzame beleggingsfondsen een record aan nieuw fondsvermogen op.

De instroom bedroeg 120 miljard euro over het hele jaar, waarvan het meeste in het vierde kwartaal dat goed was voor 47,3 miljard euro.

Door de stijgende beurzen is het beheerd vermogen in de duurzame fondsen met 56% gestegen naar 668 miljard euro.

De flow data zijn samengesteld aan de hand van 2.405 open-end beleggingsfondsen en ETF’s die gevestigd zijn in Europa. In hun beleggingsproces speelt ESG een sleutelrol bij hun effectenselectie en ze spreken expliciet uit dat ze een duurzaam thema nastreven en/of een meetbare positieve impact naast hun financiële doelen.

Onderstaande grafiek maakt de enorme sprong in de instroom over 2019 zichtbaar:

Verfijnen we dat naar de instroom data per kwartaal, dan is duidelijk te zien hoezeer het vierde kwartaal van 2019 eruit springt, niet alleen voor dat betreffende jaar, maar ook over de afgelopen jaren:

 

Fondsen met grootste in- en uitstroom

De individuele beleggingsfondsen met de grootste instroom en de grootste uitstroom van vermogen sommen we hieronder op. Eerst de winnaars:

En vervolgens de fondsen die het meeste vermogen zagen wegvloeien:

 

Fondshuizen
De fondshuizen met de meeste in- en uitstroom zetten we ook op een rij:

Nieuwe fondsen
De ontwikkeling en introductie van nieuwe duurzame fondsen gaat onverminderd door, nu de vraag op een hoog niveau is. Over heel 2019 zijn er 360 nieuwe duurzame beleggingsfondsen gelanceerd in Europa tegen 339 in 2018. Ook daarin nam het vierde kwartaal het voortouw met 105 nieuwe introducties.

Onderstaande grafiek geeft inzicht in het aantal nieuwe fondsintroducties per kwartaal over de afgelopen jaren:

 

Veel nieuwe aandelenfondsen
De nieuwe fondsen die op de markt zijn gekomen zijn vooral te vinden in de categorie aandelen. Er kwamen 56 nieuwe aandelenfondsen bij, duidelijk meer dan de 21 obligatiefondsen en overige. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal nieuwe fondsen per categorie:

Share Button