Nederlandse investeringen in oliebedrijven bedreigen Noordpool

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren ruim 10 miljard euro in olie- en gasbedrijven die boren rond de Noordpool. ING en pensioenfondsen ABP en PFZW investeren het meest in deze oliebedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Profundo in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace Nederland.

Oproep voor een verbod

De Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace roepen de Tweede Kamer op om olie- en gaswinning in het poolgebied en de financiering daarvan te verbieden. Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het winnen van gas en olie in het Noordpoolgebied, vanwege de kwetsbare natuur. De meeste banken investeren niet in oliebedrijven die daar actief zijn. Het risico op ongelukken is groot vanwege de barre omstandigheden rond de Noordpool. Extra olie en gas oppompen verergert bovendien de klimaatcrisis.

‘Olie op het vuur’

Evert Hassink van Milieudefensie namens de Eerlijke Bankwijzer: “Het is wrang dat banken een klimaatakkoord tekenen en toch blijven investeren in Noordpoololie. Meer dan 3 miljard aan leningen door ING en 643 miljoen door ABN Amro. Waarom volgen deze twee niet het goede voorbeeld van de andere Nederlandse banken?

Kees Kodde van Greenpeace: “Ons ‘huis’ staat in brand, maar deze investeerders gooien juist olie op het vuur. Pensioenfonds ABP klopt zich op de borst dat het Shell ervan heeft weerhouden om naar Noordpoololie te boren. Waarom steekt ABP dan wel miljarden in bedrijven als Gazprom, Total en BP? Zij vormen de voorhoede van olie- en gaswinning in het poolgebied. We roepen de Tweede Kamer op om in te grijpen.”

Zeven instellingen beleggen miljarden in oliebedrijven actief rond de Noordpool (2016-2019): 

  1. ING leende 3,4 miljard
  2. Pensioenfonds ABP belegt 3 miljard
  3. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) belegt 0,9 miljard
  4. Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) belegt 852 miljoen
  5. Aegon belegt 795 miljoen
  6. ABN Amro leende 643 miljoen uit en belegt 146 miljoen
  7. Nationale Nederlanden belegt 479 miljoen euro

Tweede Kamer aan zet

Dinsdagavond 11 februari bespreekt de Tweede Kamer de Nederlandse betrokkenheid bij het Noordpoolgebied. In een aangenomen motie uit 2014 riep de Tweede Kamer de regering op zich in te zetten voor “het vrijwaren van de Arctische regio van olie- en gaswinning.” Bedrijven als Total, Gazprom, Rosneft en Lukoil liggen daar niet wakker van. Zij gaan gewoon door met het boren naar olie en gas bij de Noordpool en weten zich gesteund door geld van de ING en het pensioengeld van ambtenaren en onderwijzers (ABP) en werknemers in de zorg en welzijn (PFZW).

Share Button