ASN Bank investeert USD 16.2 miljoen in REGMIFA voor financiering microfinancieringsinstellingen

Bron
ASN Bank

ASN Bank heeft een lening van 16,2 miljoen US-dollar (ruim 14,6 miljoen euro) verstrekt aan REGMIFA. Dit fonds financiert microfinancieringsinstellingen (MFI’s) in Afrika bezuiden de Sahara. De MFI’s verstrekken op hun beurt microleningen aan kleine ondernemers. Zo zorgt jouw (spaar)geld bij ASN Bank ervoor dat deze ondernemers banen kunnen creëren, een inkomen verwerven en de armoede verminderen.

REGMIFA is actief bezuiden de Sahara

REGMIFA is actief in 19 landen bezuiden de Sahara, waarvan 13 behoren tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. Het fonds verstrekt leningen aan MFI’s, lokale banken en andere financiële instellingen. Deze financieren met dit geld het midden- en kleinbedrijf en microbedrijfjes. Sinds de start in 2010 heeft het fonds al 170 duizend ondernemers gefinancierd. Ruim de helft van hen is vrouw. Dat is belangrijk omdat vrouwen vaak moeilijker toegang hebben tot financiële diensten, terwijl hun activiteiten hun hele gezin uit de armoede helpen.

Duurzaam fonds met gespecialiseerd beheer

ASN Bank heeft REGMIFA onderzocht op onze duurzaamheidscriteria. Het fonds voldoet daaraan. Daarom kon ASN Bank als eerste private bank besluiten om een lening aan REGMIFA te verstrekken. Tot nu toe investeerden alleen (semi) overheidsinstellingen in het fonds, zoals de Nederlandse FMO en de Europese Investeringsbank. Met deze lening komt het totale vermogen van REGMIFA op 144,4 miljoen US-dollar. REGMIFA wordt beheerd door Symbiotics, dat is gespecialiseerd in financiering voor ontwikkelende economieën.

Investering toont betrokkenheid ASN Bank

Karl-Heinz Fleischhacker, voorzitter van REGMIFA: ‘In Afrika bezuiden de Sahara is een enorme behoefte aan microfinanciering. Toch zijn er maar weinig private investeerders actief. De investering van ASN Bank toont de sterkte betrokkenheid van de bank bij hardwerkende Afrikaanse ondernemers die financiering nodig hebben.

Remko de Bie, senior accountmanager Duurzame Financieringen van ASN Bank, bevestigt dat. ‘REGMIFA past perfect bij ons doel om te zorgen voor meer financiële dienstverlening aan micro-, kleine en middelgrote ondernemingen. Dat geldt vooral voor Afrika bezuiden de Sahara, de kwetsbaarste regio ter wereld.

Share Button