Vijf duurzame beleggingstips voor ZZP’ers

Volg jij het nieuws over pensioenen altijd op de voet of ben je meer het type van ‘dat zie ik later wel’. Het is misschien leuker om een nieuwe kinderrugzak voor je zoon of dochter uit te zoeken, maar toch is het verstandig om eens te kijken naar je pensioen van later. Wil je het niet af laten hangen van externe factoren kom dan zelf in actie met deze vijf tips.  

  1. Controleer wat je hebt opgebouwd

Het kan zijn dat je hiervoor niet als zzp’er werkte, maar in loondienst. Op mijnpensioenoverzicht.nl kan je controleren hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. 

  1. Bepaal wat je later nodig hebt

Zet je nu alvast geld opzij voor later dan help je om duurzame ontwikkelingen mee te financieren. Het is handig om nu alvast te bepalen hoeveel geld je later maandelijks nodig hebt. Zo weet je wat je nu maandelijks op zij moet zetten. Vind je het lastig om dat uit te rekenen? Er zijn online rekentools te vinden. Uiteraard is elke persoonlijke situatie anders. De een wil in de toekomst extra op vakantie en een ander is al tevreden met iets extra’s per maand kopen, zoals een ted baker tas of rugtas. Je kan daarom hulp vragen van een financieel adviseur, hij of zij kan je wijzen waar je op moet letten. 

  1. Investeer in duurzame fondsen

Duurzame fondsen nemen de afgelopen decennia toe. Er zit heel veel verschil tussen al die verschillende fondsen. Daarom moet je goed uitzoeken wat het fonds waarin jij je geld wil beleggen precies doet. Door kennis te vergaren maak je een verantwoorde keuze. Je kan informeren bij Triodos Bank. De beleggingsfondsen waarop zij zich richten zijn alleen bedrijven die rekeninghouden met mens, milieu en maatschappij. 

  1. Ga voor een groene bank

Hou je niet zo van risico’s? Zet dan je spaargeld op een spaarrekening bij een duurzame bank. Bedenk dat het rendement van een spaarrekening niet hoog is. Dat kan natuurlijk veranderen, maar op dit moment is het historisch laag. 

  1. Pensioenverzekering afsluiten

Naast beleggen of sparen is het bij verzekeringsbedrijven mogelijk om een pensioenverzekering af te sluiten. Maandelijks betaal je een premie en vanaf een bepaalde leeftijd krijg je elke drie maanden geld op je rekening gestort. Controleer waarin je belegd, want niet alle verzekeringsbedrijven beleggen in duurzame fondsen. 

 

Share Button