ASN Bank introduceert eigen plasticbeleid

Bron
ASN Bank

Plastic verpakkingen zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Kijk maar eens rond in een gemiddelde supermarkt of bouwmarkt, daar vliegt het plastic je om de oren. En dat is niet best want de impact van plastic op het milieu is groot. ASN Bank zet een nieuwe stap in de strijd tegen plasticvervuiling en introduceert een eigen plasticbeleid. Ook ondetekent ASN Bank het Plastic Pact, een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Waarom plastic schadelijk is

Jaarlijks brengt plastic afval 75 miljard dollar schade toe aan ecosystemen. Naast financieel verlies voor bijvoorbeeld de visserij- en toeristenindustrie, is plastic de doodsoorzaak van circa 100.000 zeezoogdieren. Vaak is dit omdat ze erin verstrikt raken. Plastic vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid doordat kleine deeltjes plastic in ons voedsel belanden.

Ons plasticbeleid

ASN Bank streeft naar een nieuwe, schonere wereld waarin geen plastic meer terechtkomt in ecosystemen. Om dit te realiseren, hebben we een beleid opgesteld om de bedrijven waar we in kunnen beleggen aan te toetsen. Onze focus ligt op het verminderen van de milieu-impact van (single-use) plastic verpakkingen. Verpakkingen maken namelijk het grootste deel uit van al het gebruikte plastic in Europa, volgens onderzoek van de Europese Unie. We toetsen dus de bedrijven die plasticverpakkingen produceren en de bedrijven die plastic gebruiken om hun producten in te verpakken.

Als absoluut criterium stellen wij dat bedrijven alle plastic verpakkingen voor 2030 recyclebaar moeten maken, volgens de EU-regelgeving. Daarnaast eisen wij van ondernemingen die gebruikmaken van bio-afbreekbaar plastic, dat er bij de winning geen verandering van landgebruik plaatsvindt. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van voedingsgewassen voor de productie van deze biobased plastics.

Op deze manier hebben wij als duurzame bank een grote invloed op het plasticgebruik van bedrijven. En kunnen we voorkomen dat plastic in de natuur terecht komt.

Lees hier het ASN Bank plasticbeleid

Share Button