Meewind koploper Top 100 beleggingsfondsen

Bron
Meewind

Partner

Meewind is de nieuwe koploper in de Top 100 beleggingsfondsen van Elsevier Weekblad. Zeewind Nieuwe Parken voert de ranglijst aan, gevolgd door Zeewind Bestaande Parken op plek drie. Beide fondsen van Meewind behoren in deze roerige economische tijden tot de meest stabiele Nederlandse beleggingsfondsen. Ook het groenfonds van Meewind – Groenfonds Regionaal Duurzaam – scoort goed met een veertiende positie.

Ieder kwartaal publiceert Elsevier Weekblad de Top 100 beleggingsfondsen, samengesteld in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen. In het eerste kwartaal van 2020 zorgde de coronacrisis voor een flinke daling van de aandelenbeurzen. “Risicovolle aandelenfondsen die het een kwartaal eerder nog goed deden, zijn in de lijst vervangen door veilige obligatiefondsen”, zo stelt het weekblad. “Fondsen die jaar op jaar een stabiel rendement laten zien, hebben een streepje voor op fondsen met grote pieken en diepe dalen.”

 

Voor uitleg over de ranking, klik hier.

Duurzame beleggingsfondsen

Tot deze duurzame fondsen horen beide Zeewind-fondsen, zo toont de lijst aan. “Een mooie erkenning”, stelt Meewind-bestuurder Willem Smelik. “Bij onze fondsen hebben we twee belangrijke uitgangspunten. Eén: elke belegging moet rendabel zijn en bijdragen aan meer duurzame energie om zo de energietransitie te versnellen. En twee: in ons beleggingsbeleid sluiten wij handel in beursaandelen en effecten expliciet uit. In deze tijden, waarin de beurzen een grote terugslag kennen, scoren onze fondsen hoog. Corona of niet: duurzame energie blijft nodig.

Duurzaamheid scoort

Zeewind Nieuwe Parken is gericht op de ontwikkeling en bouw van nieuwe offshore windparken. Het fonds bood beleggers de kans in een vroegtijdig stadium in te stappen in een te realiseren windpark op zee. Zeewind Bestaande Parken richt zich op de exploitatie van bestaande offshore windparken. Duizenden participanten hebben vanaf 2008 via Meewind geïnvesteerd in offshore windparken.

Ook Groenfonds Regionaal Duurzaam scoort goed in de Top 100, met een veertiende plek. Dit groenfonds van Meewind investeert in lokale energieprojecten in Nederland. Duurzame en rendabele projecten, waarbij beleggers bovendien aanspraak kunnen maken op een fiscaal voordeel voor groene beleggingen.

Het vierde fonds van Meewind staat niet in de lijst van Elsevier Weekblad. Voor de Top 100 beleggingsfondsen komen alleen fondsen in aanmerking die minimaal vijf jaar bestaan. Energie Transitiefonds is eind 2018 opgericht. Het fonds investeert in bedrijven en projecten die bijdragen aan de transitie naar een groene energievoorziening.

Al twaalf jaar betrouwbaar

Smelik is trots op de stabiele prestaties van de Meewind-fondsen. Tegelijkertijd is enige nuance op zijn plaats. “In betere economische tijden zouden onze fondsen niet zo hoog hebben gescoord. Daar ben ik heel eerlijk in. Er zijn altijd fondsen met hogere rendementen. Maar wat deze lijst aantoont: fondsen met hoge rendementen kunnen behoorlijk kwetsbaar zijn in mindere economische tijden. De fondsen van Meewind bieden niet het hoogste rendement, maar wél een stabiel rendement. En dat al meer dan twaalf jaar, op een duurzame manier.”

Share Button