a.s.r. real estate zet ook met Jumbo en Action in op zonne-energie

Bron
a.s.r.

a.s.r. real estate heeft namens het ASR Dutch Prime Retail Fund huurovereenkomsten gesloten met Jumbo en Action voor het opwekken van zonne-energie op de daken van de winkels. Het gaat om twee Jumbo supermarkten in Veldhoven en Vianen en de winkels van Action in Middelburg en winkelcentrum Hoge Vucht in Breda. Eerder dit jaar sloot a.s.r. real estate al huurovereenkomsten met Albert Heijn voor het plaatsen van zonnepanelen op vijf van haar supermarkten.

Het afgelopen jaar heeft het ASR Dutch Prime Retail Fund laten onderzoeken welke objecten in de portefeuille geschikt zijn voor de opwekking van zonne-energie. Vooral supermarkten blijken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, vanwege het grote dakoppervlak en de energievraag. Voor het plaatsen van de zonnepanelen is a.s.r. real estate een samenwerking aangegaan met LENS B.V. a.s.r. real estate wordt eigenaar van de zonnepanelen, die worden aangesloten op de slimme meters van de winkels en in Breda op de slimme meter van winkelcentrum Hoge Vucht. De opgewekte energie wordt met een huurprijs afgenomen door Jumbo en Action.

Het eerste jaar gaan de in totaal circa 3.427 zonnepanelen op de winkels van Albert Heijn, Jumbo en Action ongeveer 947.000 kWh opwekken. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 270 huishoudens.

Duurzaamheidsdoelstellingen

De huurovereenkomsten dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van alle drie de organisaties. a.s.r. real estate heeft de ambitie om zo veel mogelijk gebruik te maken van energie die op locatie is opgewekt. Hiermee werkt a.s.r. real estate aan duurzame en toekomstbestendige portefeuilles. Op woningen en kantoren in de door a.s.r. real estate beheerde portefeuilles zijn de afgelopen jaren in totaal 4.000 zonnepanelen gelegd.

Energiezuinige gebouwen van Jumbo

Jumbo streeft naar zo min mogelijk energieverbruik in haar gebouwen. Daarom nemen ze in nieuwe en bestaande winkels energiebesparende maatregelen, zoals ledverlichting, warmtepompen en betere isolatie. Verder gebruiken ze steeds meer groene energie. In 2019 bestond 20% van het totale energieverbruik uit duurzame energie, zoals Europese windenergie of zelfopgewekte energie. Er liggen in totaal maar liefst 14.000 zonnepanelen op distributiecentra, winkels en kantoren van Jumbo. Samen vormen ze één van de grootste zonne-energieprojecten van Nederland.

Verduurzaming winkels van Action

Voor Action is verduurzaming van de winkels een van de speerpunten binnen de social responsibility-strategie van de non-food discounter. In nauw samenspel met de vastgoedeigenaren worden bij nieuwe en bestaande winkellocaties groene keuzes gemaakt, zoals het aanbrengen van zonnepanelen en energiezuinige warmtepompen. Alle locaties worden standaard volledig uitgerust met ledverlichting. Eind van het jaar zal ruim de helft (200) van alle Nederlandse winkels van Action afgekoppeld zijn van het gasnet.

Foto: Artist Impression winkelcentrum Tref in Middelburg

Share Button