ABP intensiveert dialoog met Norilsk Nickel na diesellek

Bron
ABP

ABP intensiveert de lopende dialoog met Norilsk Nickel naar aanleiding van een omvangrijk diesellek bij een warmtekrachtcentrale van het bedrijf in het Russische Noordpoolgebied. De aanpak van ABP is in lijn met de verschenen oproep aan beleggers van de Eerlijke Pensioenwijzer.

Op 29 mei lekte ruim 20.000 ton dieselolie weg uit een tank van de Nadezhda warmtekrachtcentrale in het noorden van Rusland. De centrale is eigendom van een dochterbedrijf van Norilsk Nickel, waarin ABP is belegd. Volgens informatie die Norilsk Nickel aan ABP heeft verstrekt, is het lek veroorzaakt door plotselinge verzakking van een steunpilaar onder de tank door smeltende permafrost – de bevroren aardlaag waarop de centrale is gebouwd.
De Eerlijke Pensioenwijzer roept beleggers op druk uit te oefenen op Norilsk Nickel om de milieuschade te herstellen en toekomstige ongelukken te voorkomen. Dit is ook de inzet van ABP in onze gesprekken met het bedrijf. Wij zijn al langer met Norilsk Nickel in gesprek over onder andere klimaat en mensenrechten. Naar aanleiding van dit incident zullen we onze dialoog met het bedrijf intensiveren. Norilsk Nickel heeft in gesprek met onze beleggers onder andere laten weten dat alle gebouwen die op permafrost staan opnieuw worden onderzocht op het risico van verzakking.
Share Button