APG belegt in duurzame accu’s voor elektrische auto’s

Bron
APG

Ruim € 2,5 miljard – zoveel heeft het Zweedse Northvolt inmiddels opgehaald voor onderzoek en ontwikkeling en de bouw van twee gigafabrieken voor duurzame lithium-ion accu’s voor elektrische auto’s. Daarvan is $ 1,6 miljard (€ 1,35 miljard) recentelijk verkregen via een groep internationale financiële instellingen. Ook APG nam – namens opdrachtgever ABP – deel aan die kapitaalronde. Peter Carlsson, CEO van Northvolt: “Het momentum voor elektrische auto’s is sterker dan ooit.”

Northvolt is in 2016 opgericht door twee voormalige Tesla-managers, om bij te dragen aan de transitie naar schone energie in Europa. Met de € 1,35 miljard die Northvolt onlangs ophaalde – het betreft leningen – wil de onderneming twee gigafabrieken voor duurzame lithium-ion accu’s bouwen: één in Zweden (‘Northvolt Ett’) en één in Duitsland (‘Northvolt Zwei’).

BMW

Lithium-ion accu’s worden gebruikt in elektrische auto’s en spelen een belangrijke rol in de overgang van fossiele naar duurzame energie. Northvolt is de grootste fabrikant van dit soort batterijen in Europa. Voor de accu’s die Northvolt Ett zal maken, heeft Northvolt al een deal met BMW. De Duitse autofabrikant zal vanaf 2024 voor maar liefst € 2 miljard aan accu’s afnemen. Hiermee wordt Northvolt de op twee na belangrijkste leverancier van BMW, na het Zuid-Koreaanse Samsung SDI en het Chinese CATL.

Het momentum voor elektrische auto’s is sterker dan ooit, zegt Peter Carlsson, medeoprichter en CEO van Northvolt. “Onze klanten hebben grote hoeveelheden accu’s van een hoge kwaliteit en met een lage CO2-voetafdruk nodig. Europa moet hiervoor ook zijn eigen productiefaciliteiten bouwen.”

Politieke druk

Carlsson doelt op de toenemende politieke druk waaronder Duitse autofabrikanten staan om hun accutoevoer veilig te stellen door ook leveranciers uit de Europese Unie aan te trekken. In dit kader heeft de Europese Investeringsbank (EIB) al een lening van 350 miljoen euro verstrekt aan Northvolt Ett. Eerder steunde de EIB Northvolt Labs al, dat eind 2019 de eerste accucellen produceerde waarmee de basis werd gelegd voor de gigafabriek.

Start in 2021

Northvolt Ett wordt gebouwd in het Noord-Zweedse Skellefteå, en zal volledig op hernieuwbare energie draaien. De fabriek start in 2021 met de productie en levert naar verwachting 40 gigawattuur (GWh) aan energie per jaar op. Hiervan kunnen ruim 15.000 elektrische auto’s een jaar lang rijden. Northvolt Zwei in Duitsland wordt samen met autofabrikant Volkswagen gebouwd. Deze fabriek, die naar verwachting 20 GWh per jaar oplevert, begint in 2024 met de productie.

De belegging in Northvolt past in twee langetermijntrends waarop ABP met haar duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid wil inspelen: de transitie naar duurzame energie, en verantwoord gebruik van grondstoffen door onder andere recycling.

Share Button